13 листопада 2019

AIBA та ФБУ повертають протести


Декілька місяців тому ми стали свідками чергового нововведення в олімпійському боксі: AIBA повернула практику подання протестів, і ФБУ приєднується до цієї ініціативи: тепер є можливість подавати протести на рішення в поєдинках і на внутрішній арені. Якою буде процедура подання та в чому її особливості в Україні? Про це розповідають досвідчені фахівці з суддівства. Микола Георгійович Каракулов має неодноразовий досвід роботи на Олімпійських іграх. Ігор Степанович Білецький – міжнародний технічний делегат, за плечима якого чемпіонати світу та Європи.

– Протести в боксі оцінюю позитивно, – починає бесіду Микола Георгійович Каракулов. – Я сам працював як суддя на міжнародній арені – й тоді, коли ще існувала практика подання протестів, і тоді, коли її відмінили. Тому маю з чим порівнювати. І можу сказати, що можливість подання протесту потрібна, адже бокс, сам по собі, складний і суб’єктивний вид спорту. Не все, але багато що, залежить від судді, який зі своєї сторони оцінює поєдинок. Добре, якщо є можливість уточнити та дати оцінку тим чи іншим моментам бою. Це в підсумку й кількість помилок і їхній вплив зменшить, і позиції всіх сторін закріпить, адже команда боксера може подати протест і вказати на певні моменти в суддівстві, але й дії рефері можна захистити за допомогою відео, адже зі сторони вони можуть бути не очевидні, але на ділі, за допомогою перегляду бою, з іншого ракурсу можна інколи побачити правильність того, що важко було зрозуміти відразу.

– Свого часу в олімпійському боксі вже існували протести з метою забігання помилок людського фактору в суддівстві, – розповідає Ігор Степанович Білецький. – Також збиралася авторитетна комісія, переглядала поєдинки та виносила вердикт щодо конкретних боїв. Зокрема, свого часу Федерація боксу України подала протест на підсумкове рішення поєдинку за участю Василя Ломаченка. Після одного з боїв на чемпіонаті світу в Баку наша команда скористалася правом подання протесту, адже за підсумками того бою для Ломаченка навіть стояла на кону Олімпіада.

Але потім AIBA переглянула доцільність протестів, довгий час їх не існувало, і лише супервайзер поєдинку міг втрутитися, якщо бачив відверту помилку рефері, і після бою винести з комісією рішення, з огляду на цей момент. А на рішення суддів взагалі впливу не було.

Олімпіада в Ріо показала, що доцільно замислитися про повернення протестів. Наполягали члени федерацій, говорили про дієвість таких рішень. Тому дуже важливо, що АІВА повернула можливість подання протестів. Це позитивно вплине на розвиток боксу.

Для того, щоб протести працювали повноцінно та об’єктивно необхідно працювати й над забезпеченням якісної відео зйомки боїв. Ось як про це говорять фахівці:

– Якщо ретельно вивчати положення АІВА в пункті про подання протестів, можна побачити, що розроблена навіть спеціальна апаратура для турнірів найвищого рівня, – нагадує Ігор Білецький. – На внутрішній арені необхідно забезпечити зйомку боїв із кількох ракурсів, з різних сторін. Тоді буде дійсно найоб’єктивніший та найбільш грамотний розгляд протестів. У нас часто, на жаль, якраз якісної зйомки бракує. Але всі члени комісії, які вивчають бій, присутні на поєдинку – головний суддя, заступники, оцінювач суддів, супервайзер. Вони дивляться бій вживу й уже мають якусь картину, свою думку. Я, наприклад, переглядаючи поєдинок, подумки обов’язково для себе його аналізую, слухаю, чи співпадають мої враження з рішенням суддів. Тому досвідчені члени комісії однозначно покращують розуміння бою, адже з різних ракурсів складається об’єктивна картина.

– На жаль, в Україні поки дуже небагато турнірів можуть похвалитися якісним відео, – розповідає Микола Каракулов. – І коли я сам за призначенням працюю головним суддею або супервайзером, це є доволі нелегка процедура – установити якісне обладнання та організувати перегляд. Чимало організаторів стараються це все обійти, нівелювати, грубо кажучи, «з’їхати» з цієї теми. Тому треба постійно нагадувати про необхідність відеозйомки та перегляду, наполягати на їхній присутності. Тут треба, щоб технічний делегат ще до проведення турніру переглядав з інспекцією на арену, на місце проживання, харчування, відпочинку й ставив свою оцінку.

Фахівцями АІВА та ФБУ розроблено процедуру подання протестів. Уже відомо, як, у які терміни та з якого приводу можна буде опротестувати рішення в тому чи іншому поєдинку.

– В Уставі у нас уже прописано всю процедуру. ФБУ йде в ногу з АІВА, тому наші положення відповідають найсучаснішим тенденціям світового боксу й тій практиці, яка в ньому нині існує, – пояснює Ігор Степанович Білецький. – Протести можуть подавати секунданти учасників поєдинку, які безпосередньо працюють на ринзі з боксерами. У нас є спеціальні форми, які вони можуть заповнювати й подавати заявки на перегляд бою. Упродовж п’яти хвилин секунданти можуть подати заявки, і впродовж 30 хвилин вони повинні заповнити форми й подати офіційні протести. У нас у цьому трішки більші строки, ніж в АІВА, рішення дещо розширити час подачі протесту прийняте, щоб фахівці мали можливість прийняти зважене рішення та оформити свої думки та аргументи в відповідне подання. А щоб рішення були більш зваженими, представників боксерів закликають приймати не емоційні, а зважені протести – задля цього введено спеціальний грошовий внесок, який повертається заявнику в випадку задоволення протесту, але залишається, якщо після перегляду бою буде встановлено правильність рішення судді. Це стимулює тренерів приймати осмислені рішення. Буває, що члени жюрі йдуть назустріч людям і пояснюють, що враження десь на емоціях. Але якщо секундант впевнений у своїй правоті, протест і грошовий внесок приймаються. Далі члени жюрі, які бачили поєдинок, переглядають його й виносять своє рішення. Справді, буває всяке – і людський фактор не можна відкидати. Але, загалом, можна вважати правильним кроком повернення протестів, це мінімізує фактор помилок.

– Попередня практика подання протестів показала одну проблему, – нагадує Микола Георгійович Каракулов. – Протести подавалися без якогось пояснення чи навіть потреби. Бувало, запитуємо у представників боксера: «Для чого ви подавали протест? Видно ж по бою, що ваш боксер не виграє». «А на всякий випадок, раптом би пройшло». Зараз це все враховано. Упродовж одного турніру команда може подати не більше двох протестів. Тому вже треба думати: чи то на попередньому етапі подавати протест, чи приберегти до фінальної частини. Це спонукає секундантів задуматися, а чи справді були неправильні рішення, які вплинули на хід боїв, чи його боксер по грі поступався?

Сама процедура вже чітко прописана та застосовується.

– На міжнародних турнірах АІВА секундант подає сигнал рефері в ринзі, який повідомляє супервайзеру, що результат буде оспарюватися, а у нас секундант підходить до секретаря й повідомляє про таке рішення, – описує процес Микола Каракулов. – Звичайно, є фактор емоцій, який може спонукати прийняти поспішне рішення. Але є можливість подумати, осмислити все, забрати протест. В такому випадку секундантам підуть на зустріч, це не вплине на загальну кількість протестів на турнір. Примітно, що протести в світовому боксі відразу після повернення ввійшли в широкий вжиток. У нас в Україні, так як ФБУ є повноправним членом АІВА, також – протести можна буде подати в усіх офіційних турнірах. Більше того, якщо в турнірах АІВА обов’язковий грошовий внесок для подання протесту складає 1000 доларів, то у нас суму значно зменшено – вдвічі. На чемпіонаті України серед юніорів в Одесі був випадок, коли одна з команд подала протест, було організовано якісний перегляд бою на великому екрані із зйомкою з кількох ракурсів. Я був у складі цієї комісії, тож сам мав змогу переконатися в дієвості цієї процедури.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ