30 липня 2018

Дмитро Сосновський: «Збір у Тисовці – один із етапів насиченого подіями 2018 року»


Національна збірна України з боксу щойно завершила навчально-тренувальний збір, який проходив у Тисовці. Це – один із етапів підготовки до міжнародної матчевої зустрічі "Кубок Лева", яка пройде в вересні у Львові, а також частина року без Олімпіади, коли можна вдумливо працювати над обрисами оновленого колективу.

Головний тренер збірної України, найкращий тренер світу 2011 року, Дмитро Сосновський розповів про підготовку національної команди та про її плани на найближчий рік.

– Дмитре Дмитровичу, як проходив збір?

– Займалася вся національна команда – 37-40 чоловік. З нами працювала збірна команда Чехії. Займалися спеціальною фізичною підготовкою, тож попрацювали досить плідно. Зараз спустилися з гір, хлопці відпочивають. Далі їдемо на новий збір по загальнофізичній підготовці – з 4 серпня будемо працювати на морі в Маріуполі. А з 3 вересня заїдемо у Львів, де пройде навчально-тренувальний збір, щоб підготуватися безпосередньо до матчевої зустрічі.

– Навесні відбулася матчева зустріч у Харкові та Меморіал Мангера. Які висновки для себе зробили з цих турнірів, що нового відзначите у кадровому аспекті?

– У нас цей рік досить цікавий тим, що немає основних стартів – чемпіонатів Європи та світу, але наступного року – Європейські ігри та чемпіонат світу, який ще й є відбором до Олімпійських ігор. Тому ми, прагнучи добре підготуватися до цих важливих турнірів, запланували собі зробити модель нашої роботи на наступний рік. Спершу вивели хлопців на перший пік на квітень – а зважаючи на те, що наш виконком ФБУ ставить завдання, щоб наші спортсмени виходили на ринг із найсильнішими боксерами світу, ми запросили на матчеву зустріч запросили чудових суперників. У Харків прибули дві команди Казахстану, збірна Узбекистану – реально, найсильніші команди світу, чудова азіатська школа. Ми вийшли двома командами. Підключився Туркменістан.

Решта збірників були задіяні ще й на турнірі Мангера. Також мали змогу спільно з грузинськими колегами провести плідний збір, а також взяти участь в міжнародному турнірі в Грузії двома складами.

– Уже є відомості про суперників по львівській матчевій зустрічі?

– Попередньо домовилися з грузинами, ведемо перемовини з білорусами, англійцями. Загалом, це буде насичена й інформативна зустріч, але збірники не обмежаться нею. Восени нас очікує багато цікавого. Зокрема, 12-18 листопада у Харкові заплановано провести чемпіонат України, який буде дуже важливим для всіх боксерів, адже тут спортивний принцип та медальна інтрига.

– Молодь 2018 року досягла прориву?

– Скажу навіть більше – зараз молоді вже на повну боксують і мають змогу себе проявити. Зараз, за два роки до Олімпійських ігор, нам потрібні вже рейтингові боксери. Сьогодні ми можемо говорити про Дмитра Замотаєва, Миколу Буценка, Юру Шестака, Сашу Хижняка, Вітю Вихриста. Оце наша ударна група, досвідчені боксери – чемпіони Європи, Хижняк – світу, найкращий боксер планети.

Молодь до нас приходить хороша 97-99 років народження – це і Ярослав Харциз із Харкова (64 кг), Степан Грекул із Чернівців, Андрій Тишковець зі Львова (став чемпіоном України), непоганий важковаговик 94 р.н. Андрій Городецький, також львів’янин. Тобто, є зміна – і якщо ми дивимося на резерв, і якщо думаємо про відбір хлопців на Європейські ігри та чемпіонат світу.

Однак відзначу, що є деякі новини, які мене дещо турбують. Ті, хто стежить за боксом, могли прочитати в інтернеті, що у зв’язку з реорганізацією вагових категорій дві з них у нас можуть забрати. Проте, наразі це лише чутки. Це може бути затверджено на Конгресі АІВА в листопаді. Відповідно очікуємо офіційних заяв від Міжнародної боксерської Асоціації. Поки чекаємо цієї події, живемо своїм повноцінним життям. Щоб ви розуміли, у нас на рік заплановано 9 навчально-тренувальних зборів та 7 змагань. Заплановано так, щоб лідери національної збірної України провели за рік 15-20 поєдинків. І тримаємося цього курсу – півроку пройшли, а по 8-12 поєдинків наші лідери вже провели. Ще у нас є півроку – отже, й багато цікавих зустрічей до завершення 2018-го.

– Звісно, у всіх на вустах бій Усик – Гассієв. Що скажете про перемогу Олександра?

– Ох, і багато ж мені довелося коментувати цей поєдинок! Усик виграв – і став чемпіоном, оце і є найголовніший підсумок, який залишиться в історії. Протистояли одна одній дві різні школи, у Усика було одне завдання, у Гасієва – інше. Саша виконав заплановане й став чемпіоном, отож іще одна славна сторінка в історії вітчизняного та світового боксу написана.

 



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ