15 серпня 2018

Павло Василинчук: «Якщо ти прагнеш бути кращим – необхідно постійно покращувати свої знання»


Ми вже повідомляли, що наші судді – миколаївець Юрій Любарський та чернівчанин Павло Василинчук – взяли участь у роботі великого міжнародного форуму АІВА, де здавали іспити на здобуття статусу трьозіркових суддів Міжнародної боксерської Асоціації та судили турнір за участі найкращих зірок аматорського боксу світу. Нині вони офіційно повідомлені АІВА, що успішно пройшли всі випробування та отримали три зірки!

Тож, вітаючи наших суддів, пригадаємо й ті теоретичні та практичні заняття, в яких їм довелося взяти участь в Німеччині. Павло Василинчук відсудив на цих змаганнях п’ять боїв, а останній із них – це був фінал у напівважкій ваговій категорії за участі Олімпійського чемпіона, чотирьохразового чемпіона світу кубинця Хуліо Сесара ла Круса. Про враження від бою за участі легенди, іспитів та практичних занять суддівського форуму ми розпитали відомого чернівецького суддю.

– Павле, бій за участі ла Круса Вам випало судити вперше?

– Так. Мені випадало і раніше працювати на поєдинках за участі досить авторитетних боксерів, проте ла Круса судив вперше.

– Розкажіть про турнір де Ви перетнулися.

– Це були міжнародні змагання в німецькому місті Халле, де ми з Юрієм Любарським брали участь в іспитах на здобуття третьої суддівської зірки AIBA. Турнір видався дуже сильним, я сказав би представницьким. Фінальний бій для мене став п’ятим в рамках даних змагань. Треба сказати, що ла Крус був фаворитом – він давно не програвав, має величезний авторитет.

Однак вже у півфіналі йому протистояв ірландець Уорд, його давній суперник ще з часів фіналу останнього чемпіонату світу. І кубинець навіть побував у нокдауні, але надалі довів свою перевагу й пройшов у вирішальний раунд. Там його суперником був американець Ко Кхаліл, який у півфіналі нокаутував словака – і вже у першому раунді ла Крус пропустив дуже відчутний удар. Публіка ревіла, всі були на ногах. Американця гаряче підтримували, він довів справу до своєї сенсаційної перемоги.

– Бій такого рівня судити важко?

– Кожен бій потребує від його учасників: бійців, бокових та судді в ринзі, максимальної концентрації. Але щодо поєдинку ла Крус – Кхаліл, відзначу, що це був той випадок, коли бій приносив задоволення як бійцям та глядачам, так і судді. Відзначу високі швидкості, техніку бою. Все дуже видовищно й блискавично.

– Те, що за Вами стежили фахівці AIBA, не скувало ваші рухи?

– Бокс – це популярний вид спорту, до уваги доводиться звикати відразу. А що стосується оцінки, то це частина процесу отримання трьох зірок. Ми до цього серйозно готувалися, до того ж, турнір високого рівня – а чим вищий рівень боксерів, тим легше йде бій, тим цікавіше. Турнір у місті Халле пройшов на одному диханні. Чудова спортивна атмосфера, справжній бокс у найкращому вигляді.

– Які враження від теоретичних іспитів?

– Коли я там минулого року здавав на дві зірки, теорію ми здавали англійською. Цього разу екзамен був російськомовним, що дещо полегшило завдання. До питань ми з Юрієм Любарським були готовими, здали серед перших. Тому з нетерпінням очікували результатів іспитів. Радий, що вони – позитивні. Боксерське суддівство – це вже моя друга робота після основної, тому відповідально ставлюся до всіх призначень, не розділяю турніри на пріоритетні та другорядні й із великим інтересом очікую кожного наступного поєдинку.

– Ви представляєте Чернівецьку область. Як взагалі можете оцінити розвиток суддівства в регіоні та Україні загалом?

– Хочу відмітити взагалі роботу обласної Федерації боксу на чолі з Володимиром Загурським. Приємно відмітити, що останніми роками проводиться активна робота спрямована на покращення умов для підготовки спортсменів, тренерів та загалом розвитку боксу в регіоні. Окрім того і суддівству приділяється значна увага. Це не може не тішити. Що стосується суддівства загалом, то і кваліфікація наших спеціалістів також з кожним роком росте. Адже якщо ти прагнеш бути кращим – ти маєш йти нога в ногу з часом та регулярно покращувати свої вміння та знання.

 

 



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ