17 жовтня 2020

Володимир Продивус: «Ломаченко проти Лопеса – це бій, який дозволяє прогресувати боксу як виду спорту»


Цієї ночі на арені MGM Grand Las Vegas відбудеться одна з найважливіших подій світового боксу за останні роки. У бою за титул абсолютного чемпіона світу в легкій вазі зустрінуться українець Василь Ломаченко та американець Теофімо Лопес. Нагадаємо, дворазовий олімпійський чемпіон, дворазовий чемпіон світу, чемпіон Європи Ломаченко володіє зараз поясами WBO (3-й захист), WBC Franchise (1-й захист) і WBA Super (4-й захист). Лопес виставляє пояс чемпіона за версією IBF (це буде 1-й захист після того, як Теофімо завоював звання в бою з ганцем Коммі в грудні минулого року).

Ми попросили поділитися думками про цей бій Президента Федерації боксу України В.С.Продивуса. Володимир Степанович розповів про враження від кар’єри двох великих боксерів, очікування від бою та важливість подібних історичних протистоянь для розвитку нашого виду спорту.

– Володимир Степанович, які ваші очікування від бою Ломаченко – Лопес?

– Розпочну з того, що 2020 рік – унікальний для сучасного етапу історії спорту. Коронавірусний карантин скасував чимало заходів у всіх видах, спортсмени пережили тривалий вимушений простій. Але ви бачите по реакції, обговоренні цього бою, наскільки чекали його любителі боксу. Це – найбільш очікувана подія для світу боксу в 2020 році. Василь Ломаченко отримує надзвичайно сильного суперника. При цьому кожен бій нашого видатного земляка викликає справжній ажіотаж, тому що всі розуміють: Ломаченко – це епохальний боксер. Його можна ставити в один ряд із чемпіонами, які з’являються раз на десятиліття. Він – справжній законодавець моди в боксі.

Сотні, тисячі не лише прихильників боксу, а й фахівців будуть записувати кожен нюанс його боїв. Із цієї точки зору, бій Ломаченко – Лопес дасть величезний матеріал для аналізу. Саме такі бої дозволяють прогресувати виду спорту в цілому. Тут задаються тренди й найновіші тактичні задумки.

Щодо очікувань від бою, то, звичайно, вони очевидні – ми всі будемо вболівати за Василя Ломаченка, тому що він максимально наблизився до своєї великої мети. Це буде бій за місце в пантеоні історії. Рідко знайдеш боксера з таким талантом, але й із такою реалізацією таланту. Дворазовий олімпійський чемпіон, чемпіон світ та Європи, чемпіон світу серед професіоналів – тільки аплодувати роботі батька та сина Ломаченків, усій їхній команді.

– Теофімо Лопес – один із найбільш прогресуючих боксерів США. Можна сказати, новий рівень складності для нашого чемпіона?

– Безперечно, Лопеса треба оцінити як дуже сильного бійця. Ви знаєте, що перших 15 боїв своєї кар’єри він пройшов без втрат – причому, 12 із 15 перемог здобув достроково. У нього дуже яскрава манера, яка безперечно подобається глядачам. Давно не було такого поєднання атлетизму та гарматного нокаутуючого удару – та ще й при постійній рухливості, зміні темпу, знущальних для суперника переміщеннях і ухиляннях від ударів.

Класика від Теофімо – це заходи за спину супернику з потужними серіями ударів. Він дуже рухливий, багато переміщується, а потім – «вибухає» серією ударів із акцентованим завершенням. Як нокаутер, він дуже крутий. Його виділяє не лише хороша фізика – а ще й таймінг, розуміння того, коли саме і як саме завершити атаку чітким ударом. Так, він дуже хороший у свої 23 роки. І справді має чудові перспективи.

– Чи можна сказати, що його стиль – максимально незручний для Ломаченка?

– Особливість Ломаченка – це вміння тримати в своїх руках темпоритми бою. Можна сказати, проти різних суперників Василь застосовує ідеально виважене співвідношення швидкості та ударів. З кимось треба відразу включити потужний темп, з кимось – дати «висловитися» супернику, а потім, коли він розкриється, викинути кілька зустрічних ударів. Тренерський штаб Ломаченка дуже сильний якраз в компоненті розбору опонентів.

Тому, є думка, Ломаченко зможе здивувати Теофімо Лопеса. Він вміє провести бій по-різному – і нівелювати плюси суперника. Безсумнівно, в бою двох бійців, які вміють класно нокаутувати, питання таймінгу буде одним із ключових.

– Наскільки велика вірогідність дострокового завершення бою?

– Тут питання, наскільки остерігаються один одного опоненти? Тому що нокаутуючий потенціал у них величезний. Ми прекрасно знаємо, як може завершувати бої Вася. А хто хоче дізнатися, що робить на ринзі Лопес, можу запропонувати, наприклад, переглянути ендшпіль бою з Мейсоном Менардом. Тримаючи на дистанції джебами, Теофімо раптово викидав удари «задньою» рукою великої сили. Бій пройшов секунд 40, якщо пригадуєте. І добру половину всіх своїх боїв Лопес завершував у 1-2 раундах.

Але, якщо у нього є інстинкт самозбереження, прямі атаки з відкритою обороною на початку боїв – це такий ва-банк, який може відправити його на підлогу. Вася блискуче витримує дистанцію та контратакує. В такому випадку «пан – або пропав», все може закінчитися дуже рано. Проте штаб Лопеса теж вивчав Ломаченка, тому можна очікувати більш обережного ведення бою. Кілька затяжних боїв Теофімо витримав, фізики в нього вистачає 100%.

– Що робити Ломаченку?

– Бути Ломаченком. За ці роки він виробив свій впізнаваний стиль, заслужив авторитет і перед цим боєм залишається однозначним фаворитом. Він дуже чітко, на рівні інстинкту, пружинить ударами. Чергує серії з ударами великої нокаутуючої сили. Ви запитайте десятьох фахівців із різних країн: «А в чому слабкі сторони техніки Ломаченка?» Вам скажуть: «Боксер без слабких місць». Людина, яка пройшла таку школу, з юних літ загартувалася в турнірах міжнародного рівня, прекрасно знає свої сильні сторони, свої вразливі місця, свій організм. Василь Ломаченко зі своїм штабом, безсумнівно, вивчив манеру Теофімо Лопеса й знає, що треба робити. Ломаченко, без перебільшення, геній сучасного боксу.

– Бій за титул абсолютного чемпіона світу в легкій вазі – дуже статусний. Тут зібрано чотири пояси, але для об’єднання залишиться ще пояс WBC, яким володіє Девін Хейні. Це – найближчий орієнтир?

– Давайте рухатися крок за кроком і не випереджати події. Хейні – один із молодих і все ще непереможних боксерів, і тут той випадок, коли йому ще треба дорости до бою такого рівня. Всі вони багато говорять: намагаються зачепити Васю Ломаченка своїми словами, викидають у пресу якісь постійні претензії, підколки, некоректні висловлювання. З одного боку, це зрозуміло – передматчевий «словесний бокс» – це частина шоу. Але наша, українська, школа боксу – вона більше засновується на тяжкій праці, технічній і тактичній виучці, на ділах, а не словах. Василь Ломаченко і в ринзі, і поза ним веде себе як джентльмен, як справжній чоловік. Саме тому є одним із найбільш шанованих боксерів сучасності – і серед вболівальників, і, до речі, серед людей боксу – фахівців, самих бійців.

Ми з вами раніше оцінювали перед боями кожен раз як суперників Василя, так і обстановку перед боєм. І ви погодитеся зі мною, що кожен раз Ломаченко все доводить на ринзі. Знімає всі питання. Вважаю, що він зараз іде маршрутом великого чемпіона – крок за кроком, суперник за суперником, йому буде все важче. І відволікатися на порожні балаканини команда Ломаченка не стане. Тому хто там буде надалі, хто заслужить честь об’єднати всі пояси, вирішиться на ринзі в бою.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ