23 липня 2021

Олімпійські надії: хто представить Україну в Токіо і чого їм чекати


Напередодні старту ХХХІІ літніх Олімпійських ігор прес-служба ФБУ представляє спортсменів Національної збірної, які захищатимуть честь нашої держави на олімпійському боксерському турнірі у Токіо.

Головний тренер чоловічої збірної України – Леонід Лоївський

Головний тренер жіночої збірної України – Сергій Гордієнко

Особисті тренери – Олександр Хижняк, Олександр Саленко, Абель Хачатрян, Віталій Знак

Лікар – Любов Коваль 

 

 

 

 

Анна Лисенко

(Збройні Сили, Київська обл.)

Народилася 22 грудня 1991 р.

Вагова категорія до 69 кг.

Зріст - 174 см.

Майстер спорту міжнародного класу.

Освіта вища, закінчила Академію адвокатури України, Національний університет державної фіскальної служби України.

Чемпіонка і призерка чемпіонату України.

Тренер - Олександр Саленко.

Неодружена.

Хобі – садівництво, колекціонування предметів мистецтва.

Життєвий девіз: «Навіть шлях у тисячу лі починається з першого кроку».

Анна – єдина представниця жіночої збірної України на олімпійському боксерському турнірі. 27 липня вона боксуватиме з представницею Марокко Умаймою Бель Ахбіб. 24-річна Бель Ахбіб – чемпіон Африки 2017 року та бронзова медалістка Африканських ігор 2019 року. Для своєї країни Умайма – унікальна боксерка, саме вона стала першою в історії переможницею континентальної першості серед жінок.

 

Микола Буценко

(«Колос», Харківська обл.)

Народився 20 червня 1991 р.

Вагова категорія до 57 кг.

Зріст - 170 см.

Заслужений майстер спорту.

Освіта вища, закінчив Національний університет «Одеська юридична академія».

Перший тренер - Валерій Буценко.

Срібний призер II Європейських ігор 2019 р. у Мінську.

Срібний призер ЧЄ-2017. Багаторазовий чемпіон України.

Тренер - Валерій Даниленко.

Має доньку.

Хобі - риболовля.

Життєвий девіз: «Якщо Бог зі мною, то яка різниця, хто проти».

Досвідчений боксер, капітан збірної, був першим, хто завоював олімпійську ліцензію ще на незавершеному кваліфікаційному турнірі у Великобританії. Це друга Олімпіада для Буценка – харків’янин брав участь в Іграх 2016 року, в першому раунді програвши чемпіону Африки - марокканцю Мохамеду Хамуту.

Суперником Миколи в бою 24 липня стане представник Еквадору – Жан-Карлос Кайседо Пачіто. Що цікаво, Жан-Карлос уже зустрічався з представниками українського боксу - 11 вересня 2019 року на чемпіонаті світу в Єкатеринбурзі він переміг одностайним рішенням суддів хмельничанина Олексія Козелка.

 

Ярослав Харциз

(«Динамо», Харківська обл.)

Народився 7 травня 1997 р.

Вагова категорія до 63 кг.

Зріст - 176 см.

Майстер спорту міжнародного класу. Освіта середня.

II Європейські ігри 2019 р. у Мінську – 5-те місце.

Чемпіон України.

Тренер - Віталій Знак.

Неодружений.

Хобі - баскетбол.

Життєвий девіз: «Ти маєш бути сильним, інакше навіщо тобі бути».

Багаторазовий чемпіон України, переможець міжнародних турнірів Странджа, Панчево, Мінська, Грузії та учасник Європейських ігор 2019 року - це все про Харциза. Довгоочікуваний дебют на Олімпіаді відбудеться у Ярослава в бою 25 липня проти азербайджанця Джавіда Челебієва.

29-річний азербайджанець у 2013 році здобув звання чемпіона Європи. Успішно виступав на міжнародних турнірах, у тому числі - Кубку ісламської солідарності (переможець 2017 року). Виступав на Всесвітній Універсіаді 2013 року. У 2013 році боксував на турнірі в Херсоні, вигравши по очках в українців Олега Прудкого й Антона Коссе.

 

Олександр Хижняк

(«Динамо», Полтавська обл.)

Народився 3 серпня 1995 р.

Вагова категорія до 75 кг.

Зріст - 181 см.

Заслужений майстер спорту.

Освіта вища, закінчив Полтавський національний педагогічний університет імені В. Г. Короленка, Харківський регіональний інститут державного управління при Президентові України. Чемпіон світу 2017 р.

Срібний призер І Європейських ігор 2015 р. у Баку.

Чемпіон II Європейських ігор 2019 р. у Мінську.

Чемпіон Європи 2017 р.

Багаторазовий чемпіон України. Тренер - Олександр Хижняк. Неодружений.

Хобі - активний відпочинок.

Життєвий девіз: «Дорогу здолає той, хто йде!»

Провідний боксер українського аматорського боксу, один із найбільш грізних представників Європи на боксерському турнірі Олімпіади. Хижняк вступає в Ігри в статусі першого сіяного, тож перший раунд пропустить і почне бої 29 липня, уже проти тих, хто відбоксує на стартовому етапі.

Полтавець Олександр Хижняк – чемпіон світу та Європи, переможець Європейських ігор, багаторазовий чемпіон представницьких турнірів у Странджі, Грузії та інших. Один із тих, хто в Світовій серії боксу встиг спробувати свої сили в легендарних «Отаманах». Ясна річ, наш боксер – серед фаворитів турніру як за оцінками фахівців, так і букмекерів.

Поки в першому раунді визначатимуться його потенційні суперники, ми ретельно вивчили їхні досьє й розібралися, з ким із них Саша вже перетинався. Ось наша довідка:

23-річний бразилець Еберт Консейсао (бронзовий призер чемпіонату світу 2019 року) двічі перетинався з Хижняком на Странджі. У Софії в 2019-му та 2020 роках Олександр перемагав Еберта за одностайним рішенням суддів.

25-річний філіппінець Еумір Марсіаль Фелікс перетинався з Хижняком у півфіналі Странджі в 2019 році. Тоді в бою вигравав Саша, але судді зупинили зустріч достроково, дискваліфікувавши Марсіаля (на момент зупинки бою нараховано очок у діапазоні 20-17 та 20-18).

23-річний казах Абілхан Аманкул - неодноразовий призер світових і азіатських чемпіонатів - також перетинався з Хижняком. Він поступився одностайним рішенням суддів Саші на Чемпіонаті світу з боксу 2017 року, який проходив у німецькому Гамбурзі.

23-річний словак Андрей Чемез двічі програв Хижняку технічним нокаутом (в Румунії в 2017 році та в Білорусі в 2019-му).

27-річний вірменин Арман Дарчинян теж двічі поступався Хижняку: як і словак, на Європейських іграх 2019 року в Мінську (одностайне рішення) та уже в червні - у півфіналі європейської олімпійської кваліфікації (у Франції Саша виграв через невихід суперника).

24-літній Георгій Харабадзе боксував проти Хижняка на турнірі в Грузії в 2018 році. Тоді в Тбілісі Саша виграв роздільним рішенням.

22-річний Трой Айслі зі США в 2017 році програвав Хижняку на Чемпіонаті світу в Німеччині роздільним рішенням.

24-річний швед Адам Чартой поступився Хижняку в червні, в Віллебоні, де проходила європейська олімпійська кваліфікація.

Нарешті, 25-річний представник команди олімпійських спортсменів без прапора Глеб Бакши двічі програвав Хижняку - в 2019 році на Європейських іграх у Мінську (роздільне рішення) та в 2021 році в фіналі кваліфікаційного турніру Олімпіади у Франції (роздільним рішенням). Саме Бакши 8 червня був суперником Саші у вирішальному бою кваліфікації, де Хижняк здобув ефектну перемогу. Цей бій назвали одним із найбільш видовищних і напружених на даний момент у 2021 році.

 

Цотне Рогава

(Одеська обл.)

Народився 2 травня 1993 р.

Вагова категорія понад 91 кг.

Зріст - 193 см.

Майстер спорту.

Освіта вища, закінчив Класичний приватний університет, Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського.

Перший тренер - Володимир Пшенін.

Чемпіон України.

Тренер - Абель Хачатрян.

Одружений, має сина.

Хобі - футбол, баскетбол.

Життєвий девіз: «Йди до кінця, що б не було».

Уродженець Грузії, який проживає в Одесі, вдало влився в збірну України з боксу та завоював право представляти нашу державу на Олімпіаді в суперважкій ваговій категорії. Рогава встиг чудово проявити себе в інших видах спорту: неодноразовий чемпіон світу та Європи IFMA з муай-тай, бронзовий призер Світових ігор боєвих мистецтв, має великий перелік боїв і турнірів у своєму доробку. В боксі встиг себе дуже добре проявити – став чемпіоном України, виграв міжнародні турніри в Мінську та Странджа, а також у Херсоні та Одесі.

Жереб визначив для Цотне дуже непростого суперника в 1/8 фіналу. 29-річний британець Фрейзер Кларк на прізвисько "Стирачка" (The Eraser) має вже досить вагомий список досягнень. У Харкові в 2017 році він став віце-чемпіоном Європи (у фіналі програв Віктору Вихристу). Окрім цього, в активі Кларка - золоті медалі на Іграх Співдружності, чемпіонатах ЄС, Кубку Странджа. Він - неодноразовий переможець і призер чемпіонатів Великобританії та Англії. У 2015 році з Кларком боксував також інший наш земляк - Iгор Шевадзуцький. Програв одноголосним рішенням суддів.

Нагадаємо, Олімпійські ігри-2020 пройдуть у Токіо з 23 липня по 8 серпня. За часи Незалежності українські боксери здобули чотири золотих олімпійських медалі: Володимир Кличко у 1996 році, Василь Ломаченко у 2008-му і 2012 роках та Олександр Усик  у 2012 році. Ще тричі наші боксери здобували "срібло" та сім разів – "бронзу". У неофіційній історичній медальній таблиці олімпійського боксу Україна – на 21-му місці за загальною кількістю медалей (14) та на 17-му місці – за кількістю золотих. Загалом за всю історію боксерські медалі на Олімпіадах здобували представники 67 країн. Лідери – США (114 медалей, 50 золотих), Куба (73, 37) та Великобританія (56, 18).



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ