9 січня 2022

Євген Степанов: «Бокс – це не просто вид спорту, це спосіб життя»


Євген Степанов є майстром спорту СРСР з боксу. Федерацію боксу Тернопільської області Євген Вікторович очолює з 2008 року. Прес-служба ФБУ поспілкувалась з очільником обласного осередку ФБУ, аби підбити підсумки 2021 року для спортсменів та тренерів Тернопільщини. Про найвагоміші результати тернопільських боксерів та плани на майбутнє читайте далі в матеріалі.

Євгене Вікторовичу, коли та за яких умов ви очолили Тернопільську обласну федерацію боксу?

– В першу чергу хотів би сказати, що бокс України – це одна велика та дружня родина, і тут немає місця для суперечок. Це я хочу звернутися до тих, хто намагається чинити розлад в українському боксі. ФБУ була, є і буде!

Тернопільську обласну федерацію боксу ми створили разом з Анатолієм Михайловичем Пацатим – легендарним українським спортивним функціонером та суддею. Я довгий час займав місце віце-президента організації. В 2008 році ми провели чергову звітно-виборчу конференцію, на якій було вирішено, що Анатолій Михайлович очолить суддівську колегію ФБУ, а мене було обрано президентом Тернопільської обласної федерації боксу.

З того часу я безперервно працюю на цій посаді. Загалом я не одне десятиліття допомагав місцевим боксерам та тренерам. Бокс – особливий вид спорту для мене, адже я сам пройшов шлях боксера в молодості.

Коли я очолив федерацію, у нас в місті та області функціонував лише один боксерський зал. Моєю задачею номер один було збільшити кількість майданчиків та залів для тренувань. На сьогоднішній день у нас є три боксерські зали в самому Тернополі та ще два – в області. За останній рік ми показали непогані показники в юнацькому та молодіжному боксі. Не так давно в Тернополі проходив юніорський чемпіонат України.

Для нас важливо, аби наші молоді таланти досягали успіхів на внутрішній та міжнародній боксерській арені. Нерідко ми співпрацюємо з нашими сусідами – обласними федераціями Західної України. Постійно проводимо спільні навчально-тренувальні збори, турніри, матчеві зустрічі. Хмельницька, Чернівецька та Львівська обласні федерації боксу – це ті партнери, з якими ми взаємодіємо найбільше.

Євгене Вікторовичу, розкажіть про минулий рік. Яким він був для тернопільського боксу?

– Останні два роки були непростими для всієї української боксерської спільноти, але тим не менш нам є чим пишатись. У 2021 році боксери нашого краю показали хороші результати.

Віктор Петров став чемпіоном України серед еліти, а також взяв участь у Чемпіонаті світу, де зміг виграти один поєдинок.

Володимир Куліковський став чемпіоном України серед молоді та посів п`яте місце на чемпіонаті Європи.

Ярослав Шнуровський на молодіжному чемпіонаті України став третім, а також виграв майстерський турнір у Запоріжжі.

Наш Максим Кармаліта став чемпіоном всеукраїнського майстерського турніру пам`яті Поповича.

Продуктивним був рік і для Миколи Загородного, який став чемпіоном турніру Котельника, а також виграв чемпіонат України ФСТ «Колос». Також у свою скарбничку Микола заніс і срібну медаль турніру Кужельного.

Наша Олеся Крисюк стала чемпіонкою України до 22-х років, а також завоювала «бронзу» на Чемпіонаті Європи до 22-х років. Підкорилося Олесі і «срібло» дорослого чемпіонату України серед жінок.

Чемпіонкою України серед молоді стала і Каріне Айрапетян. Зовсім трохи не вистачило дівчині, аби дістатися до призової зони чемпіонату Європи.

Каріна Вовк стала бронзовою призеркою Чемпіонату України до 22-х років, своє досягнення дівчина повторила і на дорослому рівні, завоювавши «бронзу» на українській першості серед еліти.

Соломія Голован стала срібною призеркою Чемпіонату України серед молоді.

Захар Фірман завоював «срібло» на чемпіонаті України ФСТ «Колос».

Це далеко не всі результати наших хлопців і дівчат. В першу чергу – це командна робота нашого тренерського складу, адже всім відомо, що гідного боксера виховує хороший наставник. Хотів би висловити щиру подяку нашим провідним тренерам – ЗТУ Віктору Петрову, Руслану Фірману та Володимиру Шнуровському за їхню багаторічну та сумлінну працю, спрямовану на розвиток боксу на Тернопільщині.

Що в планах у 2022 році?

– Одного року не вистачить, аби реалізувати поставлені задачі. Добре відомо, що аби виховати одного гідного спортсмена, треба як мінімум п`ять років. Звичайно нам би хотілося, щоб у нас побільшало дорослих боксерів на допомогу Віктору Петрову. У 2021 році двоє наших хлопців та одна дівчина виконали норматив майстра спорту України. Хочеться побажати їм успішно реалізовувати себе на дорослому рівні. У свою чергу ми будемо проводити велику роботу, спрямовану на популяризацію боксу, аби залучити до боксу якомога більше представників підростаючого покоління.

Ми плануємо започаткувати турнір пам`яті Анатолія Михайловича Пацатого – нашого знаного земляка, колишнього голови суддівської колегії України, першого олімпійського судді нашої держави. Його внесок у розвиток українського боксу є значним. Ми хочемо кожного року вшановувати цю людину проведенням змагань за участю перспективних молодих боксерів. Також ми б хотіли відновити наш традиційний турнір, який проводився на Покрову на честь українського козацтва. Сподіваємося, пандемія не порушить наших планів.

 



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ