22 березня 2022

Андрій Мальований: «Бажаю Кароліні Махно та нашим хлопцям перемог у фінальних поєдинках»


Чемпіонат Європи до 22 років, що нині проходить у Хорватії є по-справжньому історичним для збірної України. Знаючи, що на батьківщині триває війна наші хлопці та дівчата самовіддано б`ються на рингу. Ще до початку змагань національна команда оголосила, що кожна здобута перемога на турнірі буде присвячена загиблим воїнам Збройних Сил України. Станом на сьогодні наші хлопці та дівчата вже здобули в скарбничку збірної десять нагород, п`ять з яких можуть стати золотими. Однією з найголовніших сенсацій турніру стала вихованка Андрія Мальованого Кароліна Махно, яка єдиною з жіночої збірної пробилася до стадії фінальних поєдинків.

Напередодні останнього дня змагань прес-служба ФБУ поспілкувалася з особистим наставником дівчини, заслуженим тренером України Андрієм Мальованим.  

Андріє Володимировичу, як війна вплинула на ваше життя?

— На жаль, війна вплинула на життя кожного українця… Зараз з моїми вихованцями займаємося волонтерством. Кожен допомагає, як може. Я вірю в те, що ми зупинимо ворога. Дуже хочеться, щоб українці якомога скоріше повернулися до мирного життя.

У ці складні часи, коли в країні війна, наші хлопці та дівчата самовіддано б`ються на рингу у Хорватії на чемпіонаті Європи. Як Ви оцінюєте виступ команди?

— Я дуже задоволений виступом нашої команди на чемпіонаті Європи до 22 років. Кожна перемога моєї підопічної Кароліни Махно дає привід порадіти всім жителям нашого краю. Хочу побажати їй здобути звитягу в фіналі! Також дуже радий за інших дівчат, які завоювали бронзові медалі і за наших хлопців, які показують якісний бокс, і на яких завтра чекають фінальні поєдинки. В Хорватії чимало медалей вже здобуто, але звісно хочеться, аби нагород найвищої проби було якомога більше. Незважаючи на те, що в країні війна, наша команда перебуває в числі лідерів командного заліку за кількістю нагород і дай Бог, щоб після фіналів ми опинилися на першому місці!

Ви пам’ятаєте, як розпочали співпрацю з Кароліною?

— Вона в мене займається шість років. Кароліна приїхала в Черкаси з Чернігівської області. Свої перші успіхи в боксі вона робила там, а до мене прийшла в статусі майстра спорту. Тут у Черкасах Кароліна вступила до навчального закладу та прийшла до мене на перше тренування.

На Вашу думку, що відрізняє Кароліну Махно з-поміж інших дівчат?

— Кароліна завжди йде до кінця. Вона дуже цілеспрямована дівчина! Ще до занять у мене вона чотири рази ставала фіналісткою чемпіонатів Європи. Коли вона прийшла до мене, її найбільшою мрією було золото європейської першості. До слова, у 2018 році ми завоювали золоту нагороду чемпіонату Європи серед молоді в Італії. По-друге, Кароліна дуже дисциплінована, що мені дуже імпонує. Для мене це дуже важливо. Я завжди казав і буду говорити своїм вихованцям, що дисципліна б`є клас!

Як тільки починали працювати з Кароліною, чи усвідомлювали тоді, що ця дівчина досягне значних успіхів на міжнародному рівні?

— Так, це відчувалося вже тоді! Вона мегаталановита та постійно робить усе, щоб піднятися на рівень вище. Кароліні було важко опуститися до 80 кілограмів. Вона спершу боксувала у ваговій до 85 кілограмів, але згодом зігнала вагу. Зараз їй кажу, що ми з тобою повинні опуститися в олімпійську вагу до 75 кілограмів. У Тернополі на чемпіонаті України вона вже боксувала в цій вазі та стала чемпіонкою змагань...

У кожного тренера є своя спортивна мрія. Про що мрієте Ви?

— За свою кар`єру я виховав двох майстрів спорту міжнародного класу, тринадцять майстрів спорту. Приємно озирнутися назад. Я розпочинав тренувати в малесенькому селі. Там же свої перші кроки робили Ющенко, який став майстром спорту, та Прудкий, що став майстром спорту міжнародного класу. Там не було ні тепла, ні вікон, але ми показували результати. Двадцять боксерів з того села виконали норматив майстра спорту. До слова, у мене донька, багаторазова призерка чемпіонатів Європи та світу серед молоді та юніорів, є майстром спорту. Серед дорослих вона здобувала бронзу на дорослому чемпіонаті Європи. Зараз вона виступає у професійному боксі. Також звання майстра спорту здобула Настя Шпанюк, яка в минулому році стала третьою на чемпіонаті Європі до 22 років. Я працюю як з хлопцями, так і з дівчатами. Серед моїх вихованців були чемпіонки і чемпіони Європи, призери чемпіонату світу, але здобутих нагород на Олімпіаді не було. Мрія – медаль Олімпійських ігор. Зараз в мене тренуються близько сорока дітей і хочу, аби хтось з них завоював цю медаль…



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ