12 жовтня 2019

Володимир Продивус: «Не так важливо, Спонг чи Уізерспун – Усик має перемагати всіх і показувати свій найкращий бокс»


Сьогодні дуже важливий день у кар’єрі нашого олімпійського чемпіона, переможця чемпіонатів світу та Європи Олександра Усика – 32-річний український боксер дебютує в суперважкій вазі, причому, його бій виявився непростим уже на стадії організації та викликав величезний інтерес у США та всьому світі.

Чого очікувати від переходу Олександра в нову для нього вагову категорію? Наскільки може завадити йому дискваліфікація попереднього суперника та термінова заміна? Що означатиме цей бій для кар’єри Усика та як будуть розвиватися події надалі? Про це говоримо з президентом Федерації боксу України Володимиром Продивусом.

Володимире Степановичу, дуже багато подій передувало цьому поєдинку: зміна вагової категорії в Усика, допінговий скандал у Спонга, термінова заміна суперників. Наскільки це позначилося на підготовці та, власне, готовності Олександра?

– Розпочну із переходу в суперважковаговики. Усик і його команда, безсумнівно, серйозно вивчають ситуацію в кожній ваговій категорії, її конкурентність і престижність. Перехід в heavyweight – це дуже важливий крок із точки зору комерції, престижу. Суперважка вага - це еліта світового боксу. Думаю, в процесі підготовки тренери Олександра враховували це й активно працювали над витривалістю, силовій підготовці, адже є, звичайно, різниця між важкою та першою важкою категоріями. І подолати її – це буде перша перемога для Усика, можливо, не менш важлива, ніж перемога над суперником. Неважливо, Спонг чи Уізерспун – Саші треба перемагати, показуючи свій найкращий бокс.

– Скандал навколо Спонга – це в плюс чи мінус Олександру?

– Думаю, Усик фокусувався, передовсім, на собі – все залежатиме від його форми, підготовки, мотивації. Спонг – цікавий боксер, але в випадку допінг-скандалу ми ставимо крапку й забуваємо про нього. Доводити свою правоту, виправдовуватися він буде вже перед компетентними органами. Але свої проблеми Тайрон зробив проблемами свого суперника також.

Щодо нашого боксера, то для Олександра форс-мажор створив додаткові труднощі. Він готувався до Спонга – 33-річного голландця зростом 188 см і розмахом рук 189 см. Уізерспун – на 5 років старший, на 5 см вищий, розмах візуально також суттєво більший. Плюс 12 кілограм різниці – так, Усик буде рухливішим, але треба врахувати, що Чазз боксував у травні, він має бути в бойовій формі та в готовності.

Ясна річ, на фоні обох цих суперників Усик виглядає фаворитом. Але якраз те, що Чазз у свої 38 років має чи не останній шанс у кар’єрі, робить його особливо небезпечним. Він прекрасно розуміє, що Олександр готувався до іншого бійця. Він знає, що цей бій означає для його кар’єри. Такий суперник може піти ва-банк, почати битися, а не обдумано, обережно боксувати. Я уважно вивчав, що говорили боксери перед цим боєм – Уізерспун якраз про це й говорить, що бій із Усиком може змінити його життя. 

– Які плюси й мінуси в Чазза Уізерспуна?

– Великий досвід. Він пройшов через те, через що також пройшов й Усик. Він також пройшов олімпійську школу боксу, їздив на Олімпіаду, перших 23 бої серед професіоналів провів без поразок. Із 38 боїв 29 він виграв нокаутом. Від 2012 року не знає поразок. Він не розбалуваний боями з великими боксерами: можливо, з часів Ареоли, більше 10 років, він не мав суперників значного рівня. Усик – це, напевно, найвеличніший його суперник за весь час.

– Що цей бій дасть кожному з учасників?

– Уізерспун проведе найголовніший бій кар’єри. У будь-якому випадку, це буде той інтерес до його персони, якого він прагнув багато років. Напевно, він зможе ще розраховувати на кілька боїв проти сильних суперників, якщо стане гідним суперником для Олександра. Конкурентність цінується.

Стосовно Усика, ясна річ, він прагне до здобуття титулів у надважкій вазі. Цей бій – ще один крок до бажаної мети. Втретє Олександр боксуватиме в США. За ним пильно стежать. Якщо він продовжить переможну серію, ще набере авторитету та очок, це буде важливий крок до бажаної мети. Ми прекрасно розуміємо, що цілі Саші – це Енді Руіс і Деонтей Уайлдер.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ