6 квітня 2021

Богдан Бурда: «У боксі треба мати терпіння та вміти програвати»


Нещодавно керівництво Львівської обласної держадміністрації нагородило грошовими винагородами майстрів боксу Олександра Гриціва та Дмитра Кулю. Спортсмени Львівщини стали призерами чемпіонату України серед чоловіків до 22 років. Пресслужба Управління молоді та спорту принагідно поспілкувалася з президентом Федерації боксу Львівської області Богданом Бурдою про розвиток цього виду спорту на Львівщині.

Як давно розвивається бокс на Львівщині? На які знакові постаті може рівнятися молодь?

- Бокс на Львівщині має дуже давні традиції. Тільки за часів незалежності ми приймали кілька знакових світових подій: це і Кубок Європи 1999 року, і Чемпіонат Європи серед кадетів 2002 року, і чемпіонати Європи серед юніорів у 2010-му та 2015 роках. Останні кілька років ми проводили  «Lviv Boxind Cup», на який приїжджали спортсмени з інших держав. Зараз з пандемією з цим складніше, але готуємось і цього року проводити. Рівнятись є на кого. Серед вихованців львівської школи боксу є призери Олімпійських ігор, чемпіонатів та кубків світу: Ростислав Заулічний, Юрій Золотов, Андрій Котельник, Олександр Зубрихін, Ігор Пащук, Георгій Чигаєв та багато інших.  

Чи є достатньо фахових тренерів?

- Так, тренерів є достатньо. Здебільшого це люди, які дуже люблять бокс, це ентузіасти, які є фанатами цього виду спорту. Є в нас і жінки-тренери. Загалом на Львівщині в спортивних школах функціонує 19 відділень боксу, де працюють 52 тренери.  Останнім часом сучасні зали боксу з’явились у Золочеві та Радехові. 

А охочих опанувати бокс?

- Дітей приходить багато. Але до професійного спорту доходять одиниці. Причини різні: хтось починає займатись боксом виключно як хобі, хтось виходить заміж, жениться  і пріоритети змінюються. Словом, життя по-різному складається. А хтось побачить в інтернеті відео поєдинків, приходить на ринг і розчаровується, бо розуміє, що все не так романтично, як у телевізорі. З 20 дітей, що приходять, добре, як троє-четверо залишаться займатись надовго і серйозно. У боксі спортсмену треба провести хоча б чотири поєдинки на професійному рингу, аби дійти до медалі чемпіонату України.  

Серед головних завдань федерації сприяння зростанню розвитку, рівня і масовості боксу. В якому з векторів вдається найкраще працювати?

- Намагаємось працювати в усіх напрямах. Бо не буде масовості – не буде кому йти у професійний спорт. А буде багато тих, хто починає займатись, то й будуть більші шанси виростити чемпіонів. Щодо розвитку: намагаємось по максимуму створити кращі умови для тренувань та  розвитку спортсменів. Є добра традиція на обласному рівні нагороджувати грошовими преміями призерів національних та європейських чемпіонатів. Це хороша мотивація для спортсменів. Також Управління молоді та спорту Львівської ОДА фінансово підтримує проведення наших спортивно-масових заходів, виїзди збірної області на національні змагання. Без цього було б важко. Звичайно, є багато аспектів, які бажали б бути кращими, насамперед на загальнодержавному рівні, але стараємось, наскільки це можливо, використовувати максимум з того, що є.

Коли зможемо побачити вихованців львівської школи боксу серед ліцензіатів, а згодом й призерів  Олімпійських ігор?

- У нас доволі багато молодих талановитих боксерів. Це і  члени збірної команди України Андрій Тишковець, Андрій Городецький, Назар Куротчин, Іван Данча, і Олег Гічва, і той же Олександр Гриців. На чемпіонаті України серед чоловіків до 22 років він мав усі шанси стати чемпіоном і нічим не поступався свому супернику. Проте судді віддали перемогу боксеру Київщини. Є і дівчата-збірниці: Анна Добровольська, Христина Бахметьїєва, Діана Комлик, Вікторія Новотинська та Єва Грищенко. Маємо надію, що з тієї молоді буде кому виступати і в дорослому боксі ще не один рік. На цій Олімпіаді ще, мабуть, наших спортсменів не побачимо, але сподіваємось, що на наступну вдасться вибороти путівки і показати гідні результати.   

Які якості характеру необхідні, аби досягти успіху у боксі?

- Наполегливість. Бажання багато, дуже багато працювати. Треба мати терпіння. А ще вміння вигравати і особливо вміння програвати – не здаватись після першої поразки, аналізувати свої помилки. Вміння поводитись гідно у будь-яких обставинах. У боксі часто бувають неоднозначні рішення суддів. Треба також вміти це правильно сприймати.

P.S. Нагадаємо, що, як повідомляла прес-служба ФБУ, у середу 7 квітня у львівському залі боксу СКА відбудеться відкрите тренування збірної України серед молоді напередодні виступу команди на Чемпіонаті світу серед молоді-2021.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ