6 липня 2021

У боксі – реформа вагових категорій. Ілля Гурович розбирає, що змінилося


Рада директорів Міжнародної боксерської асоціації (AIBA) проголосувала за кардинальну зміну вагових категорій для боксерів. Рішення, прийняте на пропозицію ​​генерального секретаря AIBA Іштвана Ковача, набуває чинності з 1 серпня 2021 року. Ми попросили прокоментувати це рішення Іллю Гуровича. Генеральний секретар ФБУ пояснив, чим зумовлені ці зміни та як вплинуть на розвиток аматорського боксу, а також розповів, коли і в яких турнірах вони будуть впроваджені вже цього літа.

– Передовсім – про вплив реформи вагових категорій на бокс. Наскільки позитивним може виявитися це рішення АІВА?

– Безперечно, воно буде позитивним. Як відомо, попередня реформа, проведена в олімпійському боксі, призвела до скорочення кількості вагових категорій – до восьми серед чоловіків (при цьому збільшилося число жіночих категорій до п’яти). Але при цьому в любительському боксі було по 10, а в професіональному боксі – відразу по 19 вагових категорій. Ясна річ, такий суттєвий розрив породжував велику вагову різницю між категоріями.

Інша справа – що з 13 нових вагових категорій у чоловіків, наприклад, безпосередньо співпадають з олімпійськими категоріями тільки дві. Як би там не було, олімпійські види в нас традиційно в пріоритеті, ми на них орієнтуємося, всі збірні команди в любительському боксі наполегливо працюють, маючи на увазі Олімпіаду як вершину спортивних досягнень і найвищу точку своєї тривалої роботи. А якщо лише дві категорії безпосередньо співпадатимуть, то це означає, що в інших (у більшості) будуть різні критерії ваги.

– А яким чином тоді проходитиме олімпійський турнір у любительському боксі?

– У нас не залишиться іншого виходу, аніж приводити вагові категорії при відборі в відповідність до олімпійських нормативів – 8 категорій для чоловіків і 5 для жінок. Наразі у цьому питанні плутанина, поки що незрозуміло, як вирішуватиметься неспівпадіння 11 із 13 нових категорій з олімпійськими.

– Чи допоможе в цій ситуації, що між більшістю вагових категорій розриви складатимуть по 3-4 кг?

– Ну, власне, з давніх-давен різниця між легкими категоріями складала по 3 кг, а далі – чим важче, тим більше (4, 5, 6 кг). Це нормальна практика. Навпаки, звичайно, це олімпійські категорії наразі дають більшу різницю між категоріями, отже, залишають велику різницю, як збільшуючи конкуренцію між боксерами, так і змушуючи їх вписуватися в ще більш великі різниці між категоріями.

– Звичайно, у кожного боксера є своя оптимальна вага, закладена природою, структурою тіла – і як зганяти, так і нарощувати її можна лише в певних рамках, у цьому питанні, якщо зайти далеко від оптимальної ваги, це позначиться на рухливості, міцності чи ударі боксера. Чи не виглядає, у зв’язку з цим, занадто жорстким зменшення різноманітності вагових категорій в олімпійському боксі?

– Це зробить набагато жорсткішою конкуренцію. Боксери тривалий час готувалися в рамках своїх вагових категорій, багатьом доведеться вписуватися в нові реалії за рахунок збільшення чи зменшення ваги. Звичайно, краще, коли вагових категорій більше – але ми повинні розуміти одну річ.

В останніх кілька десятиліть число учасників олімпійських змагань з боксу є незмінним – 286 спортсменів. Сама система Міжнародного олімпійського комітету виробилася за багато десятиліть практики проведення Ігор. І наразі вони зрозуміли, що вже нікуди збільшувати олімпійський рух – і так багато за останні роки додалося нових видів спорту, збільшується представництво жінок у раніше «не жіночих» видах спорту, а комплекти медалей лишаються незмінними.

Отже, олімпійський рух залишає на весь вид спорту – бокс – певну обумовлену кількість медалей. А вже бокс визначається, як їх розподілити – якщо дати більше вагових категорій на жіночі змагання, то, відповідно, доведеться зменшити кількість категорій у чоловічих. Звідси вони й виходять. А завданням любительського боксу світу є виробити оптимальний баланс між своїми категоріями та олімпійськими, адже на цьому зав’язані й відбір – кваліфікація на Ігри, і регулярні змагання на всіх рівнях.

– Як швидко пройде впровадження реформи вагових категорій?

– Цей процес іде вже зараз. Як у масштабах АІВА, так і у масштабах федерацій в своїх країнах. ФБУ оперативно реагує на проведену реформу – розуміючи, що наші турніри є частиною кваліфікації, ми хочемо дати можливість нашим боксерам підготуватися до цих змін уже зараз. Вже цього року за такими правилами пройдуть чемпіонат світу серед дорослих чоловіків і чемпіонат Європи серед молоді. Відповідно, ми також переходимо на найбільш сучасний формат вагових категорій і Кубок України серед дорослих і чемпіонат України серед молоді (відбір на чемпіонат Європи) у чоловіків пройдуть вже за новітніми ваговими категоріями. Ми – частина великого світового боксерського процесу, отже, повинні швидше реагувати на ці зміни.

Для довідки:

Повний перелік оновлених вагових категорій

Чоловіки (кг)

    Minimumweight – 46-48

    Flyweight - 51

    Bantamweight - 54

    Featherweight - 57

    Lightweight - 60

    Light Welterweight - 63,5

    Welterweight - 67

    Light Middleweight - 71

    Middleweight - 75

    Light Heavyweight - 80

    Cruiserweight - 86

    Heavyweight - 92

    Super Heavyweight - +92

Жінки (кг)

    Minimumweight - 45-48

    Light Flyweight - 50

    Flyweight - 52

    Bantamweight - 54

    Featherweight - 57

    Lightweight - 60

    Light Welterweight - 63

    Welterweight - 66

    Light Middleweight - 70

    Middleweight - 75

    Light Heavyweight - 81

    Heavyweight - +81

Мінімальна вага для чоловіків знижена з 49 до 48 кг (у жінок лишається на такому ж рівні), розрив між п’ятьма легшими категоріями – 3 кг (у жінок – 2 кг), між наступними – 3,5, 4, 5, 6 кг. Суперважка категорія – 92+ у чоловіків і 81+ у жінок.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ