20 липня 2021

Володимир Продивус: «Довгоочікувана Олімпіада в Токіо буде справжнім святом спорту»


Урочиста церемонія проводів об’єднаної олімпійської збірної України на Ігри XXXII Олімпіади пройшла на найвищому державному рівні – делегацію перед відльотом у Токіо привітав особисто Президент України Володимир Зеленський. Серед присутніх були й наші олімпійські надії в боксі – як відомо, Україну на турнірі представлять Олександр Хижняк, Микола Буценко, Ярослав Харциз, Цотне Рогава та Анна Лисенко.

Про підготовку і головні сподівання нашої збірної в ексклюзивному інтерв’ю прес-службі ФБУ розповів президент Федерації боксу України Володимир Продивус. Для нього, як очільника національної федерації, це треті Олімпійські ігри – проте, як завжди, підготовчий процес і організація роботи збірної вимагають його постійної уваги та підтримки. Ми попросили Володимира Степановича знайти час і розповісти для офіційного сайту федерації про все найцікавіше перед Олімпіадою.

– Передусім, хотів би відзначити ту прекрасну робочу атмосферу, яка встановилася в нашій делегації перед поїздкою в Токіо, – розпочав бесіду Володимир Степанович. – Працювали в прекрасному настрої, наші тренерські штаби на чолі з Леонідом Лоївським і Сергієм Гордієнком провели навчально-тренувальний цикл, виконавши намічену програму підготовки. Збірники, в тому числі й наші олімпійські надії пройшли великий шлях до своєї мети, брали участь у міжнародних турнірах високого рівня та здобули там чимало нагород. Тож, звичайно, кожен збірник на сьогодні розуміє, що Олімпіада – це гідна винагорода за його самовіддану роботу. Це – шанс всього життя, і наші будуть битися до останнього, щоб порадувати численних вболівальників зі всієї України.

– Останні роки – це час великих реформ як в олімпійському боксі…

– Дійсно, зазнали змін вагові категорії – їхній розподіл, зміщення квот між чоловічим і жіночим боксом, поляризація між різними категоріями. Це дуже важливі рішення, які зачепили кожного. Час покаже їхню ефективність і довговічність, але ясно одне – сьогодні пристосовуватися до них доведеться всім боксерам.

– Також вперше в історії пандемія настільки зачепила спорт, що змусила перенести Олімпіаду та в кілька заходів проводити кваліфікаційні заходи…

– Це те, що ми будемо пам’ятати завжди. Тоді, в березні 2020 року, весь світовий спорт пережив випробування на міцність. Ніколи не забуду, з якими викликами зіткнулися ми у Великобританії. Кваліфікація йшла своїм ходом, хтось, як Коля Буценко, вже встиг забезпечити собі путівку в Японію. Інші готувалися проявити свої найкращі якості, підготувавшись до кваліфікаційного турніру. Проте коронавірус підступав, і довелося екстренно підіймати з Києва чартер, щоб евакуювати з Англії наших спортсменів. Радий, що нам із однодумцями вдалося провести всі заходи і забезпечити спокій і безпеку наших спортсменів. У той момент не можна було рахуватися з витратами чи турботами, які довелося подолати, щоб вивезти наших додому…

Інша справа – що коронавірусний карантин затягнувся, безпосередньо вплинув на календар як міжнародних, так і наших внутрішніх змагань. На жаль, мав місце великий простій. Потім довелося проводити світові турніри в щільному графіку. Проте Олімпіада все ж відбувається, це справжнє свято спорту, довгоочікуване та сповнене спортивної інтриги.

– До слова, про очікування від турніру. Що скажете про рівень конкуренції у вагових категоріях, які цікавлять український бокс?

Микола Буценко – капітан збірної, надійний і перевірений у змаганнях найвищого рівня боєць. Категорія 57 кг буде напрочуд конкурентною – тут зібрані сильні боксери. Кубинець Лазаро Альварес – досвідчений боєць, біля 200 поєдинків у кар'єрі, триразовий чемпіон світу в різних категоріях (56 кг і 60 кг). Або інший фаворит – чемпіон світу та Азії узбек Міразізбек Мірзахалілов. Фахівці говорять про гарні перспективи британця Пітера Макгрейла, який зібрав велику колекцію медалей світового та континентального рівня, ставав чемпіоном Європи 2017 року (всі ми пам'ятаємо його виступ у Харкові). Може виявитися великим сюрпризом і віце-чемпіон світу 2017 року Дьюк Реген із США.

Ярослав Харциз боксуватиме в категорії 63 кг. Суперниками будуть дворазовий чемпіон світу, потужний кубинець Енді Крус, призер світових і азіатських змагань Ельнур Абдураїмов із Узбекистану, той же Люк Маккормак із Великобританії - бронзовий призер Європейських ігор у Мінську і срібний - чемпіонату Європи в Харкові. Білоруса Дмитра Асанова не можна не враховувати, переможець Європейських ігор і призер чемпіонату світу. Досвідчений Джавід Челебієв ставав чемпіоном світу ще в 2013 році. Дуже сильний француз Софьєн Уміха - віце-чемпіон Олімпіади в Ріо, чемпіон світу, сім медалей дорослих турнірів міжнародного рівня. Впевнений, що Слава зі своїм штабом всіх суперників уже також розібрав. Дуже сильний молодий боксер Кішоун Девіс із США - віце-чемпіон світу та чемпіон Панамериканських ігор, вже задіяний серед профі. Він також може "вистрелити" на турнірі.

Це легкі категорії, вони для нас напрочуд важливі, тому що Вася Ломаченко свого часу тут зібрав свої дві золоті олімпійські медалі. Такий великий попередник зобов’язує нинішніх членів Національної команди доводити свою здатність на олімпійські звитяги.

Олександр Хижняк - наш №1 в олімпійському боксі - заслужено вважається одним із фаворитів Олімпіади. «Полтавський танк» є чемпіоном світу та Європи, вигравав Європейські ігри, добре проявив себе в юному віці в "Українських отаманах". Не буде перебільшенням сказати, що за його виступами буде стежити весь світ боксу. Проте, звичайно, навіть у статусі фаворита треба зважати на суперників. Скажімо, давнім опонентом Хижняка є Гліб Бакші - чемпіон світу 2019 року. Його Саша перемагав і в фіналі олімпійської кваліфікації. Є низка інших непоганих боксерів у цій конкурентній категорії - титулований казах Абіхан Аманкул, бронзові призери світових чемпіонатів Еберт Консейсао (Бразилія) та Трой Айслі (США). Самобутній камерунець Дьєдон Нценге, найкращий на Африканських іграх. Тож, хоча тут не буде боксерів із Куби - законодавців моди в середній вазі олімпійського боксу останніх десятиліть, конкуренція очікується дуже пристойною.

Цотне Рогава заслужив право позмагатися у ваговій категорії +91 кг. Всі ми знаємо, що суперважковаговики - це еліта, кузня суперзірок. Свого часу олімпійськими чемпіонами тут ставали Леннокс Льюїс, Ентоні Джошуа, Володимир Кличко. Чемпіон світу, триразовий чемпіон Азії Баходір Джалолов сподівається на медаль для Узбекистану. У професіоналах він виграв вісім боїв поспіль. Неодноразовий призер чемпіонатів світу та Азії Камшибек Кункабаєв постарається порадувати Казахстан. Віце-чемпіон Європейських ігор Мурад Алієв виступить за Францію. Річард Торрес із США представляє потужну боксерську династію. Дуже сильний боксер виступить від Великобританії - Фрейзер Кларк для нас добре знайомий, адже виступав на Євро-2017 в Харкові, де здобув срібну медаль. Ви знаєте, який шлях пройшов Цотне, щоб стати нашим №1 у супертяжах. На нього великі сподівання, він досвідчений, самобутній боєць. І добре знає, які в нього конкуренти.

Всі ми будемо тримати кулаки за Анну Лисенко. Вона продовжує справу Тані Коб, яка була нашим першопрохідцем на Олімпіаді – виступала п’ять років тому в Ріо. У категорії 69 кг розгорнеться напружена боротьба – чемпіонка світу 2018 року Чен Ньєн-чін із Тайваню, чемпіонка світу 2019 року Бусеназ Сюрменелі з Туреччини, дворазова чемпіонка світу Надін Апетц із Німеччини – вражаючий підбір учасниць і також велика конкуренція!

– Що побажаєте нашим представникам на Олімпіаді?

– Всім, незалежно від виду спорту, бажаю олімпійської вдачі! Нехай для кожного українського спортсмена вона не буде примхливою. Представляти нашу державу, бути членами олімпійської збірної України – це велика честь і свідчення високого спортивного рівня та великого таланту. Ви, дорогі наші спортсмени, вже – переможці! Тому що пройшли великий шлях до Олімпіади – головного турніру свого життя. Тож виходьте на ринги та арени й покажіть всі 100% своїх можливостей і навіть більше. Все у вас вийде! Слава Україні!



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ