21 липня 2021

Збірна України – серед лідерів в Європі за кількістю боксерів у Токіо-2020


Лічені дні і навіть години залишаються до початку XXXII літніх Олімпійських ігор у Токіо. Олімпійський боксерський турнір розпочнеться вже цієї суботи, 24 липня і триватиме аж до останнього дня Олімпіади – 8 серпня. Офіційне жеребкування змагань відбудеться 22 липня.

Боксери з Європи, як і їхні суперники з інших континентів, перебувають у повній бойовій готовності і невдовзі розпочнуть боротьбу за нагороди найпрестижнішого спортивного форуму. Загалом, як повідомляє прес-служба Європейської боксерської конфедерації, на олімпійському токійському турнірі будуть представлені 24 країни Старого Світу, які делегували на Ігри 92 спортсменів, включаючи 59 чоловіків і 33 жінки.

Збірні Великобританії та ОКР (Олімпійського комітету Росії) мають найбільше представництво на Іграх серед європейських країн – по 11 боксерів. Крім того, 7 боксерів представлять Ірландію, 6 – Туреччину.

Збірна України, яка вирушила до Токіо п’ятіркою – Олександр Хижняк (75 кг), Цотне Рогава (+91 кг), Ярослав Харциз (63 кг), Микола Буценко (57 кг), Анна Лисенко (69 кг) – є одним з лідерів серед європейських країн за кількістю своїх представників у боксі у Токіо-2020.   

Багато європейських боксерів є фаворитами у боротьбі за медалі та головними претендентами на олімпійський чемпіонський титул.

Цікаво, що найстаршою в Європі учасницею боксерських змагань на Іграх у Токіо буде представниця Фінляндії Міра Потконен (1980 року народження). Її вік на момент старту Олімпіади становитиме 40 років, 8 місяців і 7 днів. Тоді як наймолодшою учасницею зі Старого Світу буде юна талановита британка Каролін Дюбуа (2001 року народження). Її вік складатиме на момент початку змагань усього лише 20 років, 6 місяців і 13 днів.

Окрім участі перспективної дебютантки, основна увага британських вболівальників буде прикута до виступу головних надій їхньої збірної –чемпіонки світу Лорен Прайс (75 кг) та срібної призерки першості планети Пат Маккормак (69 кг). Втім, і решта членів британської команди, особливо Галал Яфай (52 кг), Пітер Макгрейл (57 кг), Люк Маккормак (63 кг), Бенджамін Віттакер (81 кг), Фрейзер Кларк (+ 91 кг) та Керрісс Артінгстолл (57 кг) – мають усі шанси для досягнення хорошого результату в Токіо.

Команда ОКР, як і збірна Великобританії, також представлена 11 боксерами з 13-ти можливих, не маючи своїх спортсменів лише у легкій вазі (60 кг) серед жінок та у найлегшій вазі (52 кг) серед чоловіків. Статус фаворитів у своїх вагових категоріях мають Альберт Батиргазієв (57 кг) та чемпіон світу Муслім Гаджимагомедов (91 кг). Також серед претендентів на медалі Земфіра Магомедалієва (75 кг), ветеран Андрій Замковий (69 кг) та Гліб Бакши (75 кг).

Головною зброєю Ірландії – третьою за кількістю спортсменів командою серед європейських країн – може стати на цих Іграх чемпіонка світу 2018 року серед жінок Келлі Харрінгтон (60 кг), яка продемонструвала приголомшливий бокс на ліцензійному турнірі в Парижі півтора місяці тому. Французька збірна у Токіо найбільше сподівається на тріо у складі: Білал Беннама (52 кг), Самуель Кістохуррі (57 кг) та срібний призер Олімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Соф’ян Уміа (63 кг).

Туреччина ще ніколи не виборювала золоті медалі на Олімпійських іграх, але її могутній жіночий дует Бусеназ Чакироглу (51 кг) і Бусеназ Сюрменелі (69 кг) може переписати історію національного боксу.

Українець Олександр Хижняк вважається більшістю спеціалістів основним претендентом на золоту медаль у середній вазі серед чоловіків (75 кг). Ідеальний «рекорд» лідера української команди протягом усього олімпійського циклу 2017–2021 додає головного болю його суперникам.

До вашої уваги кількість боксерів в усіх європейських збірних на олімпійському турнірі:

Великобританія, ОКР – 11 боксерів;

Ірландія – 7 боксерів;

Франція, Туреччина – 6 боксерів;

Азербайджан, Україна – 5 боксерів;

Білорусь, Італія, Польща, Іспанія – 4 боксери;

Вірменія, Болгарія, Грузія, Німеччина – 3 боксери;

Хорватія, Нідерланди, Румунія, Швеція – 2 боксери;

Фінляндія, Угорщина, Косово, Сербія, Словаччина – 1 боксер.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ