12 жовтня 2021

Олег Кудінов: «Статус чемпіона Європи – дуже цінний, але і фінансовий фактор не відкидаємо»


15 жовтня у місті Будва, Чорногорія, розпочнуться змагання Чемпіонату Європи з боксу серед молоді. Українські боксери підходять до турніру у повному всеозброєнні. Про подробиці підготовки наших спортсменів розповів старший тренер чоловічої молодіжної збірної України Олег Кудінов.

– Команда зібралася у Львові 1 жовтня для проведення завершального збору. Чому він здебільшого присвячений?

– Це той найвідовідальніший етап, коли всі навички, все, чому спортсмени навчилися за минулий рік, доводиться до спільного знаменника. Боксери намагаються довести тактично-технічні дії до досконалості.

– А якщо підводити риску під усім загальним періодом підготовки, який тривав багато місяців, то що вдалося, а що – ні?

– На мою думку, вдалося майже все. Підготовка була плідною, ще й тому, що нам вдалося уникнути жорсткого карантину. Завдяки плідній роботі ФБУ на хорошому рівні відбувся Чемпіонат України серед молоді у Харкові. Після цього був місяць відпочинку, а далі хлопці виступили на міжнародному турнірі у Сербії, де провели по два-три бої і здобули кілька нагород. Після цього ми їздили у Карпати, де працювали над підвищенням загально-фізичної підготовки у горах – там для нас також були створені усі умови для якісних занять. Зараз дошліфовуємо свою майстерність і на Чемпіонаті Європи маємо виступити добре!..

– Чи відчувають хлопці передстартовий мандраж?

– Якщо він є, то в цьому нічого поганого немає. Переживаємо ми всі, адже на турнірах такого рівня завжди є свої тонкощі. Хочеться, щоб жеребкування було прихильним до нас, і на стартових етапах ми не отримали дуже сильних опонентів, а рухалися поступово. Зараз дуже важливо бути готовим психологічно, і на цьому я наголошую у своїх розмовах з хлопцями.

– У команді є досить досвідчені боксери, які торік вже виступали у Чорногорії на аналогічному форумі. Їхня присутність допоможе решті спортсменів впоратися з зайвим хвилюванням?

– Так, у нас є свої лідери. Відзначу Бозорбоя Матякубова, який навесні став фіналістом Чемпіонату світу серед молоді у польському Кельце, чемпіонів Європи Матвія Ражбу, Микиту Горбатенка, Данила Дрижака. Це вже хлопці з ім’ям, і, сподіваюсь, вони підтвердять свій статус і цього разу. І, звичайно, дуже добре, що новачкам - тим, хто лише недавно прийшов у команду - є на кого рівнятися.  

– Про головну мету на Чемпіонаті Європи питати зайве?

– Традиційно будемо намагатися посісти перше загальнокомандне місце. Від прогнозів я утримаюся, але зазначу, що кожен в нашій команді здатен показати хороший бокс і завоювати медаль.

– Чим цей Чемпіонат Європи буде відрізнятися від попередніх континентальних форумів?

– Призовий фонд, який впровадила AIBA на цьому турнірі, є дуже хорошою мотивацією для хлопців. Звичайно, що на першому місці для нас завжди стоїть престиж нашої держави. Статус чемпіона Європи сам по собі є головною мрією для спортсменів, але і фінансовий фактор відкидати не треба… Ця континентальна першість збере усіх найсильніших, до Чорногорії з’їдуться спортсмени з багатьох країн. Але ми пам’ятаємо наш минулорічний успіх на аналогічному турнірі, який проходив у цих же стінах. І це надихає нас на повторення тріумфу!     



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ