19 січня 2022

В'ячеслав Руженцев: «Травма для спортсмена – це професійний застій, зупинка тренувань, удар по кар’єрі. Я хочу їм допомогти!»


Завдяки ініціативі керівництва ФБУ на першому у 2022 році зборі Національної збірної України з боксу до тренувального процесу залучено відомого і досвідченого реабілітолога та фізіотерапевта, одного з тренерів футбольної збірної України, чемпіона світу з футболу U-20 В'ячеслава Руженцева.

18 січня В'ячеслав Руженцев взяв участь у зустрічі президента ФБУ Володимира Продивуса з провідними українськими боксерами і тренерами, а після цього відповів на запитання кореспондента прес-служби ФБУ.

В'ячеславе Володимировичу, скажіть, чи доводилося вам раніше працювати з боксерами?

– У своїй практиці мені доводиться допомагати атлетам, що представляють різні види спорту. І, звичайно, боксери зверталися і звертаються до мене досить часто. Щоправда, раніше це були не збірники, а люди, що боксують більше для свого задоволення або виступають на обласному чи міському рівнях.

– Набагато більше ваша діяльність повязана з представниками футбольної сфери. Ви були професійним футболістом, а по завершенні ігрової кар'єри розпочали тренерську роботу. На перший погляд здається, що між футболом і боксом взагалі немає нічого спільного…

– У таких випадках я завжди кажу, що я представляю один великий світ – світ спорту, який є багатогранним. Так, багато років я віддав футболу в якості гравця, потім тренував і продовжую це робити зараз. Основна моя спеціалізація – реабілітолог, і це передбачає роботу з представниками будь-якого виду спорту. Бокс, як і футбол – це контактний вид спорту. Звичайно, у ньому задіяні здебільшого інші групи м’язів.

Моє завдання – донести спортсменам важливість правильного відновлення, а також навчити їх відновлюватися у більш короткі строки, не затягувати своє одужання і не ходити по колу. Краще не допускати, щоб пошкодження ставали хронічними. Адже у даному випадку ми маємо справу з найкращими боксерами країни. Будь-яка травма для спортсмена – це професійний застій, зупинка тренувального процесу, власне кажучи, удар по кар’єрі. Я хочу їм допомогти!

– Ви вже провели для боксерів Національної збірної України кілька лекцій. Які питання найчастіше ставлять спортсмени та з якими проблемами до вас звертаються?

– Це проблеми індивідуального характеру, у більшості вони пов’язані з суглобами і больовими відчуттями. Взагалі, згідно зі статистикою, 65 відсотків травм у боксі – це травми верхніх кінцівок. В основному страждають кисті рук. Звичайно, у випадку переломів на перший план виходить медицина, а далі слово – за реабілітологами. Але окрім переломів, бувають банальні розтягнення, надриви – з цим ми працюємо. А найкращий варіант – обходитися взагалі без пошкоджень. Саме для цього існує профілактика, яку потрібно проводити до і після тренування… На щастя, ніхто з хлопців та дівчат, які зараз перебувають на базі у Кончі-Заспі, не травмований.  

– Наскільки тривалим буде ваше співробітництво з ФБУ і Національною збірною України?

– Допомагатиму стільки, скільки буду потрібен. Із задоволенням приїжджатиму до спортсменів, ділитимуть досвідом та проводитиму практичні заняття. Повторюсь, що у команді зібрані найсильніші боксери нашої держави, вони – наша гордість. Зроблю все від себе залежне, аби наші бійці не відчували дискомфорту та вигравали медалі для України.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ