12 березня 2019

Сергій Гордієнко: «Жіночий бокс в Україні розвивається впевнено й послідовно»


Чемпіонат України з боксу серед жінок цього року виявився особливим: у Харкові змагалися жінки, молодь, юніорки та дівчата. Місто зібрало на цей масштабний турнір усіх найкращих особистостей вітчизняного жіночого боксу. Про підсумки чемпіонату та плани жіночого боксу на рік ми розпитали Сергія Гордієнка.

- В першу чергу, хочу подякувати Харківський обласній федерації боксу за те, що вони прийняли чемпіонат України, який пройшов по всіх чотирьом вікових групах. Теплий зал, затишок – всі необхідні для змагань умови були створені. По самому чемпіонату можу сказати, що були як очікувані результати, так і деякі сюрпризи – не без цього. Великий плюс – те, що вдалося подивитися резерв. Тобто, молодіжну команду, юніорівйй та школярок. Побачили, яка в жіночому боксу підростає зміна. Підсумками чемпіонату я задоволений. Приємно, що в строю наші лідери, срібні призерки останнього чемпіонату світу: Маша Бова та Аня Охота.

- Чи були якісь сенсації? Чи все на чемпіонаті було закономірно?

- Особливих сенсацій не було. Початок року – я розумію, що більшість спортсменок після новорічних свят піку форми ще не досягла. Але є як молоді дівчатка, які непогано себе проявили, так і досвідчені спортсменки, які, на жаль, дещо розчарували – не хочу називати прізвищ.

В цілому ж, чемпіонками стали ті боксери, від яких ми цього і чекали. Плюс Юлія Циплакова перейшла із категорії 60 кг до 57 кг – в фіналі в них вийшов досить рівний бій із Сніжаною Холодковою, і за його підсумками в цієї категорії в нас змінився лідер. Відповідно, звільнилась позиція лідера у категорії 60 кг – було дуже цікаво, хто тут виграє чемпіонат. Це зробила Марина Мальована, яка після ряду травм та перенесених операцій на лікті повернулася та здобула перемогу. У категорії 69 кг відбувся реванш. Минулого року у фіналі зустрілися Юлія Стойко та Анна Лисенко – виграла Юлія, яка представляла нашу країну на європейському та світовому чемпіонатах. Цього року виграла Анна, причому доволі впевнено.

- Що скажете про нових молодих спортсменок?

- Так, було дуже цікаво, як себе проявлять дівчата, які перейшли із молодіжного чемпіонату до дорослого. Особливо класний бій вийшов у супертяжів. Чемпіонка Європи та фіналістка чемпіонату світу серед молоді Марія Ловчинська в фіналі боксувала з Тетяною Шевченко. Спочатку вигравала Ловчинська, але потім Шевченко за рахунок завзятості та фізпідготовки «вирвала» цей поєдинок та заслужено перемогла.

- Можливо, в ході змагань були і якісь недоліки?

- На жаль, Тетяна Коб стала чемпіонкою без жодного поєдинку. Деякі дівчатка з різних причин знялися зі змагань, а Дар’я Сергєєва в півфіналі отримала травму ноги, тому далі тренер вирішив не ризикувати здоров’ям спортсменки та зняв її зі змагань.

- Наскільки звичайна ситуація, що боксерка стала чемпіонкою без боїв?

- Таке буває. Жереб склався так, що в півфіналі був дуже принциповий поєдинок між Світланою Василевською та Дашею Сергєєвої, в якому Даша, як я вже казав, отримала травму. А інший півфінальний бій не склався тому, що Марія Чередниченко захворіла – поєдинок мав бути цікавим. До слова, Чередниченко також перший рік боксує серед дорослих.

- Що скажете по головних стартах нинішнього року?

- У червні у нас Європейські ігри, які прийме Білорусь, а далі – чемпіонат Європи в Іспанії та чемпіонат світу в Росії. На Європейські ігри ліцензії у нас здобули три спортсменки. Це Тетяна Коб у категорії 51 кг, Юлія Циплакова – 60 кг, та Маша Боруца – 75 кг. А в чемпіонатах світу та Європи збірна буде приймати участь вже повним складом.

- Чи є план підготовки до цих змагань?

- З 18 по 27 лютого в нас проходили збори у Львові. В основному, там були представлені другі-треті номери збірної. Далі – поїхаоина міжнародний турнір до Риги. 3 березня шість спортсменок відправлись до Берліну на матчеві зустрічі між Німеччиною, Францією та Україною. А перший склад збірної з 1 березня перебуває в Астані, де по 10 число команда пройде збори, та з 12 по 16 березня – прийме участь в міжнародному турнірі на призи Марини Вольнової. З 15 по 21 квітня в нас буде турнір у Белграді. Багато змагань, тому навіть на зборі тренерського штабу я оголосив, що перемога в чемпіонаті України – це гарно, але це не означає, що за кимось заброньовані поїздки на чемпіонати Європи чи світу. Ще будемо дивитися всіх на турнірах та проводити спаринги, щоб зібрати максимально сильну команду.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ