15 травня 2019

Дмитро Гайструк: «Віднині НОК України буде опікуватися й антуражем атлета»


На фото: Дмитро Гайструк (праворуч) та Олександр Хижняк

Одним із нововведень Національного олімпійського комітету України після чергової звітно-виборчої конференції стало створення комісії «Антураж атлета» – аналогічної до тої, яка успішно функціонує в Міжнародному олімпійському комітеті під головуванням президента українського НОКу Сергія Бубки.

Серед членів комісії бачимо атлетів, функціонерів, тренерів, юристів, благодійників, медиків, медійників, родичів спортсменів – тобто, всіх, хто й створює оточення сучасного олімпійця. Приємно, що до нової комісії увійшов і представник нашого виду спорту – радник президента Федерації боксу України Дмитро Гайструк, якого на установчому засіданні призначили заступником голови комітету.

Про цілі та завдання комісії «Антураж атлета», інтереси боксу в ній та поточну роботу Дмитро Сергійович розповів у бесіді з прес-службою ФБУ.

– Передовсім, розкажіть, будь ласка, про ідею та історію створення комісії «Антураж атлета» в олімпійських органах України та світу.

– Це перша в історії каденція комісії – раніше такої не існувало в вітчизняному НОКу, та й у МОКу «Антураж атлета» створено нещодавно. І, до речі, одним із ініціаторів її створення та керівником став якраз президент НОК України Сергій Бубка. Головуючи в відповідній комісії Міжнародного комітету, він, як ніхто, розуміє не лише її цілі та завдання, а й можливості та перспективи.

Приємно, що на першому засіданні нашої комісії був присутній особисто Сергій Назарович, який і поділився досвідом роботи «Антуражу атлета» на міжнародному рівні.

Самі розумієте, поняття «антураж» дуже широке – в нього вмістили всіх тих людей та організації, які співпрацюють з атлетом та мають на нього вплив. А це тренери, менеджери, співробітники федерацій, спонсори, агенти, лікарі та фізіотерапевти, медійники, піар-консультанти, маркетологи, родичі спортсменів – що також досить важливо.

– Невипадково склад комісії «Антураж атлета» в НОКу настільки широкий…

– Саме так. Сюди ввійшли як активні атлети, ті, хто недавно виступав – так і функціонери, представники благодійних та громадських організацій, лікарських та антидопінгових сфер. Каденція комісії, як і нинішнього НОКу в цілому, складатиме чотири роки.

Довідково: в комісію «Антураж атлета» НОКу входять:

Голова Комісії: Олена Говорова (член Виконкому НОК, бронзовий призер Олімпійських ігор 2000 року), заступник голови Комісії: Дмитро Гайструк (Радник президента Федерації боксу України), Олександр Борисенко (TV-продюсер), Юрій Верняєв (Батько Олімпійського чемпіона Олега Верняєва), Іван Гешко (Член НОК, голова відділення НОК в Чернівецькій області), Ольга Данько (Маркетолог, засновник дитячої спортивної школи нового типу «Спортико»), Валентина Єрмолова (Директор Олімпійської академії України), Володимир Ковальов (Член НОК України, керівник відокремленого підрозділу НОК в АР Крим, голова ревізійної комісії НОК України), Анастасія Коженкова (член Комісії атлетів НОК України, член НОК України), Павло Костенко (Член Виконкому НОК України, голова Юридичної комісії), Ярослав Кручек (Заступник директор НАДЦ), Аліна Носенко (Директор БО «Благодійний фонд «Фонд Кличко»), Ігор Олексенко (Заслужений лікар України, кандидат медичних наук, член медичної комісії Міжнародної федерації гімнастики FIG), Олена Садовнича (Член НОК, призерка Олімпійських ігор), Сергій Скрипкін (Спортивний лікар), Ніна Уманець (Голова Асоціації олімпійців України, член Виконкому НОК).

– Над чим працювали на першому весняному засіданні, яке відбулося в столиці?

– Передовсім, треба було затвердити положення, викласти, що це за комісія, які її повноваження та завдання. А відповідно до цього – затвердити річний план роботи.

До речі, хотів би додати, що чимало членів комісії постійно перетинаються одне з одним на різноманітних спортивних заходах, отже, навіть не в повному складі, а частково, маємо змогу перетинатися й тримати контакт. Так, як це було на недавньому масштабному семінарі з маркетингу, що проходив на Київщині, чи на проведеному за сприяння нашої комісії семінарі зі спортивної психології, який приймала олімпійська база на Конча-Заспі.

– Що буде входити у ваші обов’язки як заступника голови комісії – Олени Говорової?

– Я вже давно знайомий з Оленою Іванівною, це титулована атлетка із великим списком досягнень – а ще людина з активною життєвою позицією та великою любов’ю до спорту. Після виступів її активність перенеслася на громадські справи, на підтримку спорту. Олена Говорова відразу об’єднала всіх членів комісії у віртуальному спілкуванні, тож ми постійно на зв’язку й готові оперативно обговорювати та вирішувати поточні питання.

Щодо мене, то я підстраховую голову, допомагаю в її роботі, за її відсутності буду приймати на себе обов’язки глави комісії, проводити засідання. По суті, у нашій комісії нема жорсткої ієрархії – кожен учасник рівний, ініціативний і допомагає одне одному як може.

– Чи були знайомі з членами комісії раніше й чи вдалося вже налагодити роботу?

– Багато з ким дійсно був знайомий – це і Олена Говорова, як я й говорив раніше, це Аліна Сергіївна із «Фонду Кличко», це Ніна Дмитрівна – вінничанка, моя землячка, також олімпійський чемпіон, нині – генеральний секретар національної федерації стрибків у воду, це Ярослав Іванович із Національного антидопінгового центру та багато інших.

Загалом, уже з першого ж засідання ми всі об’єдналися навколо однієї ідеї – здорового впливу на спорт та спортсменів, сприяння атлетам у їхній непростій праці на благо вітчизняного спорту та позитивного іміджу України в світі. Впевнений, нам усім досить легко було вибудувати гарні робочі стосунки та налагодити хороші взаємини.

– Як бокс буде представлений у роботі комітету?

– Тут, звичайно, дорога не однобічна – ми й допомагаємо чимось, і самі дізнаємося щось нове для себе. Бокс – один із пріоритетних видів спорту в країні, він може допомогти іншим видам у плані організації змагань, піару та представленню свого виду, але багато в чому може й повчитися в інших видів – це не соромно, а, навпаки, дуже правильно й похвально.

Що особливо цікаво? Буквально все. Й співпраця з антидопінговими організаціями, й покращення роботи з медиками, маркетологами, багатьма іншими фахівцями. Ми можемо повчитися в інших федерацій щодо налаштування стосунків між атлетами, менеджерами та агентами. У нас в олімпійському боксі таке поки не практикується, але це також важливі представники оточення спортсмена – і хай краще це буде структуровано та регламентовано, аніж кожен буде працювати лише так, як вважатиме за потрібне. Нерідко саме це може привести до великих непорозумінь та неприємних ситуацій.

Початок роботи комісії оціню досить позитивно. У неї широкі повноваження, багато сфер впливу, а також чимало нових цікавих зв’язків. Тож я бачу в ній великі перспективи. І спробую, зі своєї сторони, правильно налаштувати співпрацю нашої комісії з колегами з аналогічної комісії НОКу, щоб не «вигадувати» щоразу «колесо», а в тісній співпраці з Міжнародним олімпійським комітетом знайти певні їхні ресурси для реалізації наших ідей на національному, всеукраїнському рівні.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ