31 липня 2019

Олександр Остапчук: «Кожен, хто виступить на чемпіонаті Європи, повинен пишатися тим, що він виступає за збірну України»


Старший тренер чоловічої збірної України серед школярів Олександр Остапчук, напередодні старту на чемпіонаті Європи розповів нам про підготовку команди, мотивуючі зустрічі з українськими легендами боксу, суперників і власні сподівання.

- Як вели підготовку до чемпіонату?

- Зараз ми закінчуємо останній етап підготовки і зменшуємо навантаження. Всю роботу, яка повинна була бути проведена перед чемпіонатом Європи, виконали в повному обсязі. Слава Богу, що обійшлося без травм. В середу вилітаємо на змагання. У нас буде 3-4 дні на акліматизацію, бо ми прибудемо вночі 1 серпня одними з перших.

Після чемпіонату України ми брали участь в міжнародному турнірі імені Анатолія Климанова у Харкові. Перші номери показали себе з найкращого боку, а особливо ті, хто переміг іноземних боксерів, і підтвердили, що не даремно є першими номерами. Потім проводили збір по загальні фізичній підготовці у Надвірній, івано-Франківська область. Пройшли підготовку, оздоровилися, набралися сил та енергії. Також сходили у 18-кілометровий похід горами - це теж зіграло позитивну роль. Після цього приїхали на Олімпійську базу в Конча-Заспу, де й проводимо заключний збір.

Загалом все нормально і проблем немає. Збірну екіпірували, а це ще один мотиваційний момент, бо коли ти виходиш на змагання у костюмі національної збірної з гербом країни, за яку ти виступаєш, на грудях – це надихає і окриляє. Кожен, хто виступить на цих змаганнях, повинен пишатися тим, що він виступає за збірну України.

- Вчора зі збірною зустрівся Олександр Усик. Що хлопці винесли з неї?

- На зборі ми провели декілька зустрічей з нашими зірками. Хлопці поспілкувалися з Володимиром Кличком. Вчора така сама історія була з Олександром Усиком. Він був присутній на повному тренуванні – подивився на хлопців, зробив свої зауваження щодо того які у кого можуть бути помилки, застеріг від подальших неправильних кроків, щоб в їхній спортивній кар’єрі все склалося як треба, виголосив напутні слова

Сьогодні хочу провести тренування на яке має прийти Василь Ломаченко, котрий також побажає хлопцям успіху на майбутніх змаганнях. Ці зустрічі з трьома олімпійськими чемпіонами і чемпіонами світу серед професіоналів дали хлопцям сильний емоційний поштовх. Вони сказали, що готові віддатися повністю, щоб приїхати з медалями.

- Яким буде розклад змагань?

- 1-2 серпня реєстрація і приліт команд. 3 серпня – мандатна комісія, представлення команд. 4 серпня – зважування і жеребкування. І в той же день, десь з 16-18 години, почнуться поєдинки. Загалом це для нас непогано, бо хлопці акліматизуються після перельоту. Самі бої проходитимуть з 4 по 11 серпня. Фінал – 11 серпня. А назад ми вилітаємо 12 числа.

- Хто представить Україну на цьогорічній континентальній першості у Грузії?

- У нас 20 вагових категорій – їдуть усі чемпіони України, які завоювали це право. Усі гідні боксери. Також є 3 людини, які в минулому році виступали на чемпіонаті Європи в молодшій віковій категорії – це Олександр Левченко (категорія до 46 кг), Максим Наумов (категорія до 62 кг) і Єгор Ткаченко (категорія до 80 кг). Ткаченко минулого року був призером чемпіонату Європи серед школярів, Левченко зупинився у чвертьфіналі, а Наумов у важкому першому бою поступився росіянину, який потім став чемпіоном.

На чемпіонат Європи серед школярів щороку змінюється вік. На попередніх змаганнях там брали участь бійці 2004-05 років народження, а цьогоріч – 2005-06 рр. н. Ті хлопці, які у мене минулого року були на других ролях, тепер на перших. Зараз у нас їде четверо хлопців 2006 р.н. Вони тепер лідери і якщо й надалі себе добре проявлятимуть, то й наступного року виступатимуть на європейській першості.

- На кого з хлопців покладаєте найбільші надії?

- Прогнози справа невдячна. Можу сказати, що у нас усі хлопці підготовлені на належному рівні. Надіємося, що все пройде так, як ми плануємо. А плануємо ми, щоб принаймні більшість хлопців опинилася на призових місцях. А там вже розпорядиться доля і суддівство. Ми завжди говоримо: Боже поможи, та й сам не лежи. Потрібно робити усе, щоб перемогти, а для цього треба не просто ходити, а діяти. Я розраховую на усіх.

- Кого з суперників можете виділити?

- Багато кого, наприклад, англійців, ірландців, болгар. Завжди в фаворитах росіяни. Ми у командному заліку постійно посідаємо друге місце після них. Кажуть, що цього року, можливо, збірної Росії не буде. Причину не знаю. Але це ніяк не полегшує для нас ситуацію. Ми готові зустрічатися з будь-яким представником будь-якої команди. Зараз у кожній країні Європи бокс розвивається швидкими темпами і виділяти якусь країну окремо було б нерозумно.

- Якими досягненнями може похвалитися наші чоловіча збірна серед школярів на чемпіонатах Європи?

- Я очолюю цю збірну вже третій рік. 2017 року в Румунії ми були другими за всіма показниками. 2018 року у Болгарії знову були другими, але це якщо рахувати за кількістю нагород, бо дехто рахує за їхнім номіналом. У нас було 15 медалістів (4 срібла і 11 бронз) з 20 категорій, але не було золотих нагород. Тому якщо брати за значимістю нагород, то ми спустилися аж на 5 місце.

До мене збірну тренував Олег Борисович Кудінов, який зараз очолює юніорів, а ще перед ним Олег Никодимович Малованюк. Точно не можу сказати, але під їхнім керівництвом наша збірна теж не опускалася нижче другого місця. Попереду була тільки Росія. Рік вже не пам’ятаю, але чемпіонат відбувався в Ірландії, і тоді наша збірна під керівництвом Олега Никодимовича була першою. Здається, ми тоді виграли 13 золотих медалей. За великим рахунком нашим головним конкурентом у медальному заліку є Росія, але й інші країни ми теж не скидаємо з рахунків. Зараз в кожній країні у певних вагових категоріях є дуже конкурентоздатні спортсмени.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ