3 жовтня 2019

Роман Вакалюк: «Дуже хотіли в фіналі боксувати з Хижняком, але не стали ризикувати здоров’ям Токарчука»


На фото: Роман Вакалюк (ліворуч) та Олексій Токарчук

Уже традиційно велика увага до виступів на всеукраїнських змаганнях боксерів Вінниччини. Цього року на чемпіонаті України серед молоді збірна команда цієї області стала першою в загальнокомандному заліку (4 золотих медалі та 1 бронзова), за неї виступає чемпіон Європи до 22 років Олексій Токарчук. Утім, на чемпіонаті України серед дорослих досягнення вінничан скромніші. Про причини такого виступу, особливості поточного моменту для обласного боксу та оцінку перспектив боксерів Вінниччини ми попросили розповісти одного з провідних тренерів регіону та особисто Токарчука – Романа Вакалюка.

– Передовсім, розкажіть, будь ласка, про виступ Токарчука на чемпіонаті України серед дорослих. Чи задоволені його срібною медаллю?

– Ми повторили минулорічне досягнення, але якщо тоді Олексій дійсно боксував у фіналі проти Хижняка, то зараз, на жаль, взяти участь у фінальному бою не вдалося. У Токарчука на початку року була серйозна травма, після якої довелося робити операцію на грудному м’язі, і тому кондицій таких, щоб конкурувати з Хижняком, не було. Добре, що вдалося дійти до фіналу, але тих козирів, щоб у ньому битися, не було – стара травма дала про себе знати, не змогли вийти, щоб там конкурувати.

Те, що дійшли до фіналу – це була наша програма-мінімум. Пройшли до цього три поєдинки, це була дуже конкурента вагова категорія 75 кг. У першому бою розібралися, другий гарно провели, в третьому було вже важче, але за рахунок досвіду й хитрої тактики ми змогли перемогти. Тим більше, суперником нашим у півфіналі був чернігівець Андрій Тимошенко – хороший, досвідчений уже боксер, із яким раніше не раз доводилося перетинатися, в тому числі – і в відборі до чемпіонату Європи до 22 років, коли Токарчук у підсумку став чемпіоном.

Рішення не боксувати в фіналі далося нам непросто, але розуміли, що на сьогоднішній день бути в не максимальних кондиціях на фінал проти Хижняка – це неправильно, тому вирішили поберегти боксера, у якого попереду ще чимало турнірів, і не треба погіршувати травму в складному бою. Тож рішення це прийняли колегіально, з прикрістю, тому що, звичайно, ще один бій проти такого суперника, як Хижняк – це прекрасний досвід.

– Тоді про майбутні турніри: які подальші плани Токарчука?

– З 27 жовтня на Конча-Заспі вже буде проводитися навчально-тренувальний збір, по якому вже будуть визначені команди – перші номери поїдуть на ліцензійний європейський турнір, який пройде у лютому-березні в Лондоні, Великобританія. Другі номери будуть брати участь у престижних міжнародних турнірах – Китай, Білорусь, інші країни. Тренерська рада буде вирішувати, хто куди поїде.

А ми з Олексієм будемо наполегливо готуватися, підлікується – набере форму, постарається себе знову показати в бойових кондиціях.

– Щодо виступу вінницьких боксерів на чемпіонаті України серед дорослих – як їх оцінити?

– Скажу відразу, що на цьому турнірі наша збірна не належним чином виступила. Я не перший рік займаюся підготовкою збірної, маю з чим порівнювати. На сьогоднішній день тих лідерів, які були у нас в минулі роки, вже немає – боксери, які були вінничанами, але є уродженцями інших міст, уже за свої міста виступають, а от дорослих боксерів наразі не вистачає для таких високих завдань. Тому шосте місце серед усіх областей за очками й восьме за медальним заліком – це непоганий результат, зважаючи на те, що ми мали. У нас було шестеро боксерів, і лише один програв у першому ж бої, а всі інші ввійшли у п’ятірки найкращих у своїх категоріях, а Токарчук став другим. Хотілося б, звичайно, більшого, але поки що ситуація виглядає таким чином.

Утім, оптимізм зберігаємо – як ви знаєте, на молодіжних всеукраїнських змаганнях Вінниччина в останні роки показала дуже цікаве молоде покоління. Тож планомірно працюємо, і я впевнений, що в наступному олімпійському циклі наші вихованці себе вже проявлять.



ПАРТНЕРИ усi ПАРТНЕРИ